Tribunalul Timiș l-a condamnat la doi ani închisoare pe un român de 35 de ani, originar din Timiș, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți și a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de trei ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În plus, românul trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate,ca arte complementară pedepsei.
Inculpatul T.A.A. a recunoscut faptele, astfel că a beneficiat de dispozițiile procedurii simplificate. În fapt, în sarcina inculpatului s-a reținut că în data de 22.08.2021, în jurul orelor 17:00, a condus autoturismul marca Toyota Auris, proprietate personală, în care a introdus un număr de patru migranți de origine bangladesh de pe un drum de țară situat lângă un lan de porumb de lângă localitatea Foeni din județul Timiș pe care urma să îi transporte în Timișoara, în schimbul sumei de 250 euro, însă pe durata transportului migranțiilor, a fost oprit de către organele poliției de frontieră din cadrul SPF Cruceni pentru control, migranții urmând ca, odată ajunși în Timișoara să se deplaseze în țări din Europa Occidentală, respectiv Italia.
Român, șofer de Uber, condamnat pentru trafic de migranți. Cetățenii din Bangladesh urmau să ajungă în Italia
Potrivit polițiștilor de frontieră, o patrulă de poliție din cadrul SPF Cruceni, fiind în desfășurarea atribuțiilor de serviciu în data de 22.08.2021, în jurul orei 16.30, au observat de la distanță, cu ajutorul aparaturii din dotare, pe lângă un lan de porumb, 4 persoane suspecte, posibil migranți. După aproximativ 5 minute în locul respectiv a apărut un autoturism marca Toyota de culoare albastră care a virat pe câmp spre cele 4 persoane, ulterior acestea fiind observate cum se îmbarcă în autoturismul de culoare albastră, și au plecat în viteză spre Timișoara.
În urma controlului autovehiculului au fost identificate 5 persoane, o persoană fiind șoferul, iar alte 4 persoane cu trăsături afro-asiatice care nu aveau asupra lor documente de identitate. După identificare, s-a constata că aceștia proveneu din Bangladesh.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că cele 4 persoane de origine Bangladesh au plecat din țara de origine în perioade diferite, s-au cunoscut în tabăra de refugiați din Kikinda și au stabilit să treacă împreună frontiera de stat din Serbia în România, fiind ajutați de o călăuză de origine afgană, care contra unor sume cuprinse între 300-500 de euro, le-a promis că îi va duce în Timișoara, iar de acolo mai departe spre țări din vestul Europei.
The professor, omul de legătură
Șoferul de origine română, prin natura meseriei sale, șofer uber, a cunoscut o persoană pe nume Ayad, persoană care i-a propus să transporte persoane. Ulterior acesta a transportat în mai multe rânduri cetățeni străini, din împrejurimile municipiului Timișoara, în Timișoara.
Același Ayad l-a pus în legătură pe numitul T.A.A. cu un alt cetățean străin, salvat în memoria telefonului său sub numele de ”the professor”, pentru care a transportat mai multe grupuri de cetățeni străini din împrejurimile municipiului Timișoara, în Timișoara.
În urma înțelegerii avute cu numitul ”The professor”, T.A.A. s-a deplasat în data de 22.08.2021, în apropierea localității Foeni, de unde a transportat în primă fază un grup de 4 migranți, ulterior întorcându-se la locația respectivă pentru a mai prelua încă 4 migranți. A fost observat de patrula poliției de frontieră și apoi oprit în trafic.
Cele 4 persoane de origine bangladesh au trecut fraudulos frontiera de stat din Serbia în România în data de 22.08.2021, în jurul orelor 05.00, iar în data de 22.08.2021, au ajuns la comunicația DN59B, unde a sosit T.A.A. aceștia urcându-se în vehiculul condus de acesta, marca Toyota Auris, ulterior fiind depistați de către organele de poliție.
Uber pentru migranți
Din declarațiile migranților rezultă faptul că aceștia au plătit sume cuprinse între 300 și 500 de euro, iar după ce au intrat ilegal pe teritoriul României, ghidați de o călăuză, au așteptat împreună cu acesta într-o cultură de porumb aflată la marginea drumului. În momentul în care mașina marca Toyota, de culoare albastră a sosit, călăuza le-a făcut semn să urce, spunându-le că aceea era mașina care trebuia să îi transporte până în Timișoara, ulterior urmând să fie din nou transportați ilegal spre țările de destinație din vestul Europei.
În urma efectuării recunoașterii unei persoane după fotografie, migranții au indicat fără niciun dubiu că T.A.A. este cel care a ajutat la transportarea acestora până în momentul depistării de către organele de poliție.
În urma vizualizării datelor rezultate în urma percheziției informatice asupra telefonului marca Iphone 10, aparținând inculpatului T.A.A., în aplicația Whatsapp s-a identificat o conversație în limba engleză cu cel salvat în memoria telefonului sub numele ”The profesor”. Conversația cu numitul ”The profesor” începe în data de 18.06.2021 și se termină în data de 22.08.2021. În această conversație se regăsesc locațiile din care inculpatul T.A.A. a transportat în repetate rânduri migranți din zonele de frontieră din județul Timiș până în municipiul Timișoara.
Bonus 50 de euro de la „The profesor“ pentru fiecare poză cu migranții transportați
Totodată se regăsesc schimburi de mesaje text și vocale în limba engleză, poze cu documente din care reies transferuri de bani ce vin din Turcia pe numele inculpatului T.A.A., bani pentru transporturile de migranți efectuate, precum și poze cu migranții transportați în data de 22.08.2021, poze pe care inculpatul le-a trimis numitului ”the profesor” pentru a-i confirma acestuia că migranții au fost luați din zona de frontieră, ulterior în baza acestor poze urmând a se face plata. În data de 22.08.2021, inculpatul T.A.A. urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare transport efectuat din zona de frontieră sârbo-română până în municipiul Timișoara la care se adaugă ”un bonus” de 50 euro în plus la fiecare cursă dacă le va face poză migranților, totalul fiind astfel de 300 euro, potrivit hotărârii publicate pe Rolii.ro.
Inculpatul T.A.A. a declarat inițial în cursul urmăririi penale, în prezența avocatului din oficiu, că prin prisma meseriei pe care o practică, anume șofer Uber, a intrat în contact la jumătatea lunii mai, anul 2021, cu un cetățean străin pe nume Ayad care l-a întrebat la momentul respectiv dacă este de acord să transporte diferite persoane din împrejurimile municipiului Timișoara, în Timișoara, urmând să primească diferite sume de bani pentru aceste curse, sume cuprinse între 200-250 de euro. A fost de acord și a efectuat mai multe curse ce au constat în transportarea de cetățeni străini din împrejurimile municipiului Timișoara, în Timișoara.
Ulterior, Ayad l-a pus în legătură cu un alt cetățean străin, salvat în agenda telefonului sub numele "the profesor", pentru care T.A.A. a efectuat mai multe transporturi de cetățeni străini din împrejurimile municipiului Timișoara, în Timișoara, în perioada mai-august 2021.
Fiind audiat ulterior în cursul urmăririi penale, în prezența avocatului ales, T.A.A. și-a nuanțat declarația dată, în sensul că el nu știa că migranții au trecut fraudulos frontiera și faptul că aceștia urmau doar să tranziteze teritoriul României pentru a ajunge în țările din Europa de Vest. A precizat că nu este obligat și nu are de altfel nici un drept să legitimeze persoanele pe care le transportă în regim de taxi.
Hotărârea nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News