Şoferii români, război deschis cu ISCTR după accidentul nimicitor de la Iaşi, soldat cu 7 morți: „I-aţi omorât, la propriu!"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un teribil accident s-a produs, marți dimineață, în judeţul Iaşi, în urma căruia şapte persoane au murit. De vină pentru producerea accidentului ar fi șoferul autocamionului, un tânăr de 30 de ani, ce s-a întors din Anglia. Șoferii profesioniști din românia consideră că responsabil de accident ar fi însă Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - ISCTR.

Un șofer de camion, care „absolut întâmplător utiliza cardul tahograf al fratelui patroanei“, după cum notează Infotrucker, a provocat un accident rutier în care șapte persoane și-au pierdut viața. 

Radu Andrei, un tânăr în vârstă de 30 de ani, care urma să se căsătorească nu peste mult timp, se afla la volanul camionului care a provocat tragedia.  El conducea pe cardul fratelui patroanei firmei la care era angajat în momentul impactului nimicitor, aveau să constate ulterior oamenii legii, potrivit Antena 3.

Şoferii profesionişti din România reclamă că astfel de practici sunt frecvente. Pericolul în aceste cazuri este acela ca șoferul, suprasolicitat din cauza orelor de condus prea multe, peste limita legii, să comitp astfel de accidente. Mai mult, ei arată că această practică este una obişnuită pentru firmele de transport care ar fi  mână în mână cu inspectorii ISCTR din judeţele în care desfășoară domeniul de activitate.

Şoferii români, război deschis cu ISCTR după accidentul nimicitor de la Iaşi

 

„Încă o dată, ISCTR, una din multele “asociații de transportatori rutieri” din România, îi spunem așa după numărul mare angajați care dețin direct sau prin interpuși cel puțin un camion, cum scria și Truckerboy, și-a făcut treaba! BRAVO!

Practic, ați fost atât de vigilenți și intoleranți cu cei care au făcut din fraudă o virtute, un modus operandi, o normalitate în afacerea de transport, încât i-ați omorât, la propriu.

Da, unul din autorii morali ai acestor carnagii de pe șosele în care sunt implicate camioane cu grave abateri de la legislația în vigoare este ISCTR, “autoritate competentă pentru verificare, control, sancţionare şi raportare în sensul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri şi ale Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006.”, notează Infotrucker.

Accidentul nimicitor de la Iaşi, soldat cu 7 morți, cel mai grav din ultimii ani

 

Șoferii reclamă lipsa controalelor “pe bune”. „cum bine le spunea fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, în trafic, la sediul societăților de transport și a marilor centre logistice, pedepsele mult prea blânde în cazul unor abaterilor grave (vezi cazul de față), corupția din sistem și, nu în ultimul rând, lipsa totală de transparență fac ca marea majoritate a camioanelor care astăzi efectuează transport rutier de mărfuri național, dar nu numai, să fie un real pericol pentru siguranța rutieră, dar și pentru afacerile de transport corecte.

Apropo, domnule director Mihai Alecu, cine din ISCTR ține în brațe firma de transport a cărui camion a produs accidentul? Nu de alta, dar din informațiile noastre, mersul fără card sau utilizarea mai multor carduri tahograf sunt un fel de “atribuții de serviciu” pentru șoferii acesteia.Cum este posibil ca această firmă să mai aibă în prezent licență sau vreun camion al acesteia să mai circule pe drum?

Când a fost efectuat ultimul control la sediul acestei firme de transport și când a fost controlat în trafic ultima oară un camion al acesteia? Lăsați-ne să ghicim, demult sau niciodată!

Domnule ministru Sorin Grindeanu, trebuie să așteptăm o nouă dramă produsă de un alt șofer de camion care are “target de kilometri”, după cum ne explică domnului Alecu, pentru a vedea o demitere la vârful ISCTR?

Spunem demitere, pentru că o demisie de onoare, în urma declarațiilor total nepotrivite, nu pare să vină“, mai spun șoferii.

Tiriștii cer premierului trimiterea corpului de control la ISCTR si ARR.

 

„Domnule prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă, când veți trimite corpul de control într-o vizită prelungită la ISCTR și ARR? Nu de alta, dar suntem curioși cum justifică aceste instituții activitatea.

Un alt autor moral al acestor drame sunt asociațiile patronale din industria de transport rutier din România, care de ani de zile ascund sub preș astfel de comportamente, deși cunosc foarte bine realitatea din teren. Ar trebui să fie primele care să-și dorească un mediu concurențial corect pentru cei pe care-i reprezintă, prin eliminarea companiilor care fac concurență neloială.

Nu în ultimul rând, șoferii de camion, care întotdeauna găsesc scuze și explicații pentru fraudarea timpilor de muncă. Chiar suntem curioși, ce sentimente l-ar încerca pe un șofer de camion, care astăzi justifică fraudarea tahografului cu lipsa de infrastructură rutieră, dacă cineva drag ar suferit un accident rutier grav cauzat de un coleg care încerca să facă și el mai mulți kilometri?

Desigur, această dramă nu-i nici prima și, cel mai probabil, nu va fi nici ultima, dar cu siguranță pot fi reduse.Însă, pentru asta, autoritățile statului ar trebui să înceapă o “igienizare” internă, să aplice legea, să se modernizeze, să angajeze personal pregătit pentru a crește considerabil numărul controalelor atât pe drum, cât și la sediul firmelor sau centrelor logistice, să înăsprească sancțiunile, să se digitalizeze și, nu în ultimul rând, să deruleze constant campanii de informare și conștientizare. Desigur, să se lepede de corupție și să fie depolitizate.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate trebuie să acționeze pentru a depista actele de corupție și pe cei incompatibili cu funcția, la nivelul tuturor instituțiilor statului care au atribuții de control a transportului rutier de mărfuri și persoane.

Domnilor, toți vrem să ajungem acasă în siguranță și ne dorim un mediu concurențial corect!“, conchid șoferii profesioniști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel