Șoferii ucraineni de camioane, nemulțumiți că așteaptă mult la Isaccea. Ce au cerut autorităților române

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Șoferii ucraineni de camioane, nemulțumiți că așteaptă mult la Isaccea. Ce au cerut autorităților române
Șoferii ucraineni de camioane, nemulțumiți că așteaptă mult la Isaccea. Ce au cerut autorităților române

De la începutul săptămânii, șoferii de camioane din Ucraina aşteaptă la cinci kilometri distanţă de Isaccea să ajungă în vama româno-ucraineană pentru a trece Dunărea cu bacul.

Șoferii sunt nemulţumiţi, deoarece îşi vor petrece Paştele fără să ajungă acasă, la familii. Ucrainenii şi-ar dori ca autorităţile române să ia o decizie ca maşinile mici să fie îndrumate spre vama din Giurgiuleşti, judeţul Galaţi.

Ei spun că perioada mare de aşteptare pentru tiruri este cauzată de numărul crescut al autoturismelor care preferă să treacă vama prin punctul Isaccea, deoarece drumul este mai scurt şi nu mai trebuie să plătească nici bacul care trece Dunărea de la Galaţi sau Brăila şi nici taxele vamale pentru trecerea pe teritoriul Republicii Moldova, care se achită la vama din Giurgiuleşti, judeţul Galaţi, scrie Agerpres.

"Suntem aici fără de mâncare, fără apă. Mergem cu taxiul şi luăm (hrană, n.red.) pe două zile, că tare-i scump, şi iarăşi se găteşte, iar mergem, iar umblăm... E straşnic, ce să facem? De şase zile stăm aici şi nu se porneşte nimica. Poate să moară cineva în maşină şi nu vine nimeni. Ce e asta? De luni dimineaţă stăm aici şi nu se întâmplă nimic. Ceva trebuie făcut", a afirmat Valerii G., din Cernăuţi, unul din şoferii de camioane care stau şi aşteaptă de mai multe zile, la recomandarea poliţiştilor, la cinci kilometri distanţă de Isaccea.

Alături de ceilalţi conducători de autovehicule, el cere autorităţilor ca maşinile mici să fie îndrumate spre vama din Giurgiuleşti.

"Sunt maşini mici care pot să meargă pe la Galaţi. Ele urcă pe bac şi noi şedem şi nu putem face nimic. Maşinile mici să meargă pe uscat, iar maşinile mari pe aici. Nu se poate rezolva? Avem copii, nepoţi şi toţi ne aşteaptă cu sărbătorile şi stăm aici de o săptămână. Ne-au pus pe uliţa asta şi au uitat de noi", a mai spus el.

În vama din Isaccea, zeci de maşini aşteaptă de la prima oră a zilei să urce pe bacul care traversează Dunărea pentru a ajunge la Orlivka, Ucraina.

Bacul care ajunge pe malul românesc are câteva camioane, iar printre ele zeci de maşini. Câteva persoane, printre care şi copii, nu au maşini, iar o parte din pontonul care face legătura dintre bac şi punctul de trecere vamal este acoperit de apă. Oamenii se opresc, iar angajatul societăţii Navrom SA care administrează trecerea Dunării cu bacul ridică din umeri şi spune că nu are cu ce să-i ajute. Începe să plouă, iar adulţii trec prin apă. Cei doi copii sunt luaţi în braţe şi trecuţi peste apa de pe ponton de şoferul unui autoturism cu numere de Ucraina şi angajatul societăţii Navrom SA.

Potrivit Gărzii de Coastă, de la începutul războiului din Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea au intrat în Uniunea Europeană circa 360.000 de persoane, dintre care aproape 336.000 ucraineni, şi au ieşit din România aproximativ 332.500 de persoane, din care 310.000 ucraineni.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel