Solidaritatea și angajamentul au chip de femeie: "Trebuie să ne recucerim drepturile zi de zi. 8 Martie nu este doar o zi"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Solidaritatea și angajamentul au chip de femeie: "Trebuie să ne recucerim drepturile zi de zi. 8 Martie nu este doar o zi" / Foto: Unsplash
Solidaritatea și angajamentul au chip de femeie: "Trebuie să ne recucerim drepturile zi de zi. 8 Martie nu este doar o zi" / Foto: Unsplash

Mesajul șefei departamentului de protecție pentru operațiunea transfrontalieră a UNICEF pentru 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, este clar: "Drepturile femeilor trebuie recucerite zi de zi și nu ne putem relaxa nicăieri pe planetă".

Carmen Monclús este șefa departamentului de protecție pentru operațiunea transfrontalieră a UNICEF în Siria-Turcia. Lucrează în această țară de patru ani, dar angajamentul ei față de solidaritate a început cu mult înainte. De peste 20 de ani, lucrează în proiecte de cooperare în întreaga lume, din Afganistan, Libia, Uganda, Angola, Sudan și Ucraina.

Mesajul ei pentru acest 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, este clar: "Drepturile femeilor trebuie recucerite zi de zi și nu ne putem relaxa nicăieri pe planetă".

 


"Libertățile și drepturile trebuie să fie câștigate și reconcertate”



"Situația femeilor de pretutindeni este complicată, deși există un numitor comun în toate țările: ori de câte ori au loc dezastre naturale sau conflicte armate, femeile, fetele și băieții sunt întotdeauna printre cei mai afectați", deplânge Carmen, în declarații pentru Europa Press, recunoscând totodată că munca pe care o desfășoară "nu este pe termen scurt", dar "fiecare zi contează și reprezintă un mic grăunte de nisip".

"Libertățile și drepturile trebuie să fie câștigate și reconcertate. Pentru noi, 8 martie nu este doar o zi, ci fiecare zi, și nu putem permite nimănui să se relaxeze, pentru că mai avem încă mult până departe și cu fiecare pas pe care îl facem, facem trei pași înapoi", avertizează ea. 

"Nevoile sunt imediate, uneori sunt foarte mari, așa cum sunt acum în Turcia, dar fiecare acțiune mică este necesară și dă roade", a spus ea. Întrebată dacă va organiza vreo sărbătoare de 8 martie, ea recunoaște că zona - devastată de un cutremur care s-a soldat cu peste 50.000 de morți în Turcia și Siria - nu este "pentru multe sărbători, dar cu siguranță se va face ceva, pentru că cererile sunt necesare".

Oleksandra Shapkina: „Sunt ucraineancă. Pot să fac orice"



În Ucraina, Oleksandra Shapkina, ofițerul de comunicare al World Vision în această țară, a decis să rămână în țară când a început războiul, în urmă cu puțin peste un an. La 21 de ani, ea a absolvit universitatea în timpul războiului, a devenit lucrător umanitar și a rămas pentru a ajuta copiii afectați de război.

"Știam că nu voi părăsi niciodată Ucraina, pentru că aceasta este țara mea, casa mea. Părinții mei, prietenii mei, toată viața mea este aici. Această decizie m-a făcut și mai puternic. Nu am regretat-o niciodată", spune el pentru Europa Press.

„Știu că nu voi mai fi niciodată aceeași persoană care am fost...", spune ea, apărând totodată faptul că "reziliența a fost întotdeauna" în sângele și în ADN-ul ei. "Le repet mereu tuturor fraza mea preferată: sunt ucraineancă. Pot să fac orice", spune ea.

Opt milioane de euro pentru a cere egalitate 

 

Catalina locuiește la Madrid de mai bine de 14 ani și este șofer de taxi în capitala spaniolă de șase ani. De origine română, ea spune că 8 martie "este o zi în care se cere egalitatea între bărbați și femei". "O egalitate care este prezentă în sectorul taximetriei, unde nu există diferențe salariale, toți suntem plătiți la fel și avem aceleași drepturi și îndatoriri", spune ea.

Povestea sa nu este legată de cooperare, ci de depășirea provocării de a trăi într-o țară care nu este a sa. "Taxiul a fost fundamental pentru mine, mi-a permis să am o profesie și un loc de muncă stabil, datorită căruia pot avea grijă de familia mea. Nu sunt de origine spaniolă, iar taxiul este o profesie pe care o pot dezvolta perfect și, de asemenea, mă ajută să continui să îmi perfecționez cunoștințele lingvistice atunci când vorbesc cu pasagerii", a declarat ea pentru Europa Press.

Catalina, șoferiță de taxi de la Free Now, își amintește că a ajuns în această profesie datorită soțului ei, care este și el taximetrist. "Când am ajuns în Spania am lucrat în diferite locuri. Soțul meu m-a încurajat să obțin o licență de taximetrist și într-o zi l-am ascultat. Adevărul este că îmi place să conduc și pot spune că a fost o decizie foarte bună, sunt foarte fericită", mărturisește ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel