O altă problemă a pieţei muncii este recalificarea populaţiei vârstnice, care să poată fi activă în continuare în aceleaşi domenii. Temele sunt discutate la această oră la Stockholm, într-o şedinţă informală a Consiliului Uniunii Europene pe probleme sociale, potrivit Rador.
Europa se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei active şi, în acelaşi timp, cu oportunităţi de angajare, pe măsură ce se dezvoltă tehnologia nouă. În aceste condiţii, miniştrii europeni caută soluţii pentru recalificarea persoanelor înaintate în vârstă, pentru a lărgi posibilităţile de angajare.
Rată mare a șomajului, în toată Europa
Tocmai de aceea, la discuţia de la Stockholm participă şi partenerii sociali. Ministrul muncii şi integrării sociale din Suedia, Johan Pehrson, spune că fără a rezolva această problemă, Europa nu se poate dezvolta la potenţialul pe care tranziţia tehnologică îl oferă şi nici nu va putea atrage investiţiile pentru care concurează toată comunitatea internaţională.
În mod paradoxal, în timp ce tehnologia se dezvoltă rapid şi creează oportunităţi pentru locuri de muncă ce necesită aptitudini noi, tocmai tinerii europeni au cea mai mare rată a şomajului, de 15 procente, şi este în creştere.
Din totalul de aproape 12 milioane de şomeri din Europa, circa 3 milioane sunt tineri de până în 25 de ani. Rata şomajului în rândul femeilor este de 6,4%, iar printre bărbaţi este cea mai redusă, 5,8 procente. Cel mai mic şomaj se înregistrează în Cehia, Polonia şi Germania, sub trei procente, în timp ce ţările afectate cel mai mult de şomaj sunt Spania şi Grecia, în jur de 13% din populaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News