Sondaj: 85,4% dintre români îşi asumă cu mândrie identitatea

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Un procent de 85,4% dintre români îşi asumă cu mândrie identitatea, dar numai 30,2% obişnuiesc să arboreze tricolorul de ziua naţională a României, potrivit unui sondaj realizat de SC CT&Research SRL la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), dat publicităţii miercuri.

Potrivit cercetării sociologice, la întrebarea "Dumneavoastră vă simţiţi mândru că sunteţi român?", 85,4% au răspuns "Da", 9,6% - "Nu", iar un procent de 5,0% au răspuns că Nu ştiu/Nu răspund.

"După cum vedeţi, procentul e covârşitor în favorabil asumării acestei identităţi. Întrebarea e binevenită şi pentru a contracara anumite opinii care consideră că în România ne confruntăm cu o 'autoflagelare identitară' sau cu ceea ce se numeşte 'un excepţionalism negativ' consacrat de anumite naraţiuni, anumite producţii de televiziune ş.a.m.d. Iată că populaţia consideră că apartenenţa la identitatea românească este un motiv de mândrie, deci intensitatea identificării este ridicată", a afirmat Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, în conferinţa de presă dedicată prezentării sondajului.

La întrebarea "Dumneavoastră obişnuţi să arboraţi tricolorul acasă, de ziua naţională a României?", 30,2% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, 66,2% - "Nu", iar 3,6% - Nu ştiu/Nu răspund.

În opinia lui Lucian Dumitrescu, "această întrebare măsoară o chestiune subtilă".

"Este, dacă vreţi, ceea ce se numeşte 'naţionalism banal', care este transformat în 'naţionalism hot' sau 'naţionalism militant' în timpul sărbătorilor importante. Aici găsim un răspuns cumva contraintuitiv şi anume că 66% dintre respondenţi nu fac acest lucru, ceea ce corelează cu faptul că la nivel emoţional, la nivel de reconstituire a comunităţii cetăţenilor, Centenarul nu a fost tocmai un succes, ba, putem să spunem răspicat că, bazându-ne pe datele chestionarului, a fost un eşec al clasei politice de astăzi care probabil că va rămâne în memoria socială cu acest profil, drept clasa politică care a ratat Centenarul", a mai spus cercetătorul.

Sondajul relevă că respondenţii au declarat că se simt "mai degrabă": "român şi european" în proporţie de 48,5%, "doar român" - 43,3%; "european şi român" - 4,1%; "doar european" - 2,9%, iar un procent de 1,2% - Nu ştiu/Nu răspund.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel