Sondaj devastator. Politicienii guvernează cu țara goală!

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Jumătate dintre români au o rudă plecată în străinătate. Vezi din ce regiuni au plecat cei mai mulți români și în ce domenii lucrează.
Un studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie-IRES arată ce cred românii despre Diaspora, cât câștigă cei plecați în străinătate, de ce și-au părăsit țara și în ce condiții se vor întoarce. Aproape jumătate dintre români au o rudă plecată în străinătate, procent ce creşte în famiile din mediul rural. Pe zone istorice, emigrația cea mai importantă pleacă din Transilvania și Moldova.


Familii separate

 

În 22% dintre cazuri, au plecat dintr-o familie mai mult de patru persoane! Cazurile în care au plecat mai mult de patru persoane dintr-o familie, se întâlnesc mai ales în Moldova (33,6%).

 

51% dintre românii aflați în străinătate și-au lăsat familiile în țară, plecând singuri.

 

Fenomenul copiilor separați de părinți este unul important: 23% dintre cei plecați și-au lăsat copii în grija unor rude.

 

Influența Diaspora în alegeri, confirmată de sondaj

 

Influența Diaspora la alegerile din noiembrie 2014 este confirmată de rezultatele sondajului: peste 34% dintre cei plecați comunică zilnic cu familia din țară. Doar 15% vorbesc mai rar de o dată pe săptămână cu rudele rămase acasă. Telefonul este mijlocul de comunicare cel mai folosit, urmat de rețelele sociale.

 

Cât de des revin imigranţii în ţară

 

Cei mai mulți dintre emigranți revin în țară o dată pe an (38%). O treime vin de câteva ori pe an, iar 7% nu au mai revenit din momentul plecării.

 

Pe primul loc al plecărilor, românii din Transilvani-Banat

 

Jumătate dintre cei plecați sunt angajați în munci sezoniere, în acest contingent intrând mai ales locuitorii din zona Moldovei. Cei mai mulți români plecați definitiv din țară (38% din total) sunt originari din Transilvania-Banat.  Principalii factori care au contribuit la migrație sunt veniturile scăzute și lipsa locurilor de muncă. În mod surprinzător, 57% dintre emigranți au peste 36 de ani. Doar 26% sunt tineri, între 20-30 de ani.

 

Câștiguri sub 1000 de euro, doar 18% dintre emigranți

 

Un sfert dintre cei care părăsesc România au studii superioare (facultate și masterat/doctorat). Pentru 43% dintre repondenţi, veniturile pe care le obțin rudele plecate la muncă nu sunt cunoscute.  Un procent de 18% spun că rudele câștigă până în 1000 de euro lunar, 20% indică sume între 1000-2000 de euro, iar 6% declară venituri de peste 2000 de euro lunar. Două treimi dintre repondenți spun că rudele lor au reușit să facă economii și că trimit bani în țară, pentru a-și ajuta familia.

 

Principalele destinaţii

 

Italia este țara în care au fost plecați cei mai mulți dintre români (29%), urmată de Spania (22%) și Germania (13%)
 
 
În ce domenii reuşesc să se angajeze

Agricultura, construcțiile, îngrijirea persoanelor vulnerabile, transportul și curățenia sunt domeniile în care lucrează majoritatea românilor din Diaspora.
 

Dorul de casă, primcipalul motiv al întoarcerii în țară
 
Dorul de casă este principalul motiv al întoarcerii în țară, spun 49% dintre cei care au lucrat o perioadă în străinătate. Alți 7% spun că s-au întors la finalizarea contractului, sau pentru că și-au pierdut locul de muncă, iar 6% recunosc că nu au reușit să se adapteze. Cei care s-au întors au păreri împărțite: 58% spun că refuză să se întoarcă în occident, iar 38% ar repeta experiența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel