Sondaj: Unu din trei italieni dorește reintroducerea pedepsei cu moartea. 5% cred că ar fi justificată și pentru furt

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Tânără din Moldova, abuzată de mătușa sa: a declarat-o schizofrenică pentru a lua 84 de mii de euro de la Inps (Sursa: Freepik)
Tânără din Moldova, abuzată de mătușa sa: a declarat-o schizofrenică pentru a lua 84 de mii de euro de la Inps (Sursa: Freepik)

Concluzii surprinzătoare în urma unui sondaj realizat recent în Italia. Unu din trei italieni dorește reintroducerea pedepsei cu moartea, iar o parte dintre aceștia ar fi de acord cu pedeapsa capitală chiar și pentru furt. 

Un sondaj recent a scos la iveală o statistică surprinzătoare: 31% dintre italieni doresc reintroducerea pedepsei capitale în țară. Această dorință vine în contextul în care Italia a abolit pedeapsa capitală în 1948, odată cu intrarea în vigoare a Constituției republicane.

Sondajul, realizat de Swg și numit "Radar. Valori, comportamenti, gusti, consumi e scelte politiche", se bazează pe interviuri cu peste 60.000 de italieni anual. Rezultatele relevă o discrepanță semnificativă: 57% dintre italieni se opun reintroducerii pedepsei capitale, în timp ce 12% nu au o opinie clară, potrivit publicației Fanpage.

Ceea ce este mai șocant este tipul de infracțiuni pentru care italienii consideră că pedeapsa capitală ar fi justificată. Pe lângă infracțiunile grave, precum omorul (28%) și pedofilia (25%), o parte semnificativă a respondenților ar aplica pedeapsa capitală și pentru infracțiuni precum violul (23%), tentativa de omor (13%), violența domestică (13%) și chiar omorul stradal (11%). 5% dintre italieni consideră că pedeapsa capitală ar fi justificată și pentru furt.

55 de state din lume aplică pedeapsa capitală

 

La nivel global, 55 de state din cele 195 membre ONU (aproximativ un sfert) aplică pedeapsa capitală. Totuși, 23 dintre aceste state nu au mai executat condamnări la pedeapsa capitală de un deceniu. În 9 state, pedeapsa capitală este aplicată doar pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Numărul exact de execuții la nivel global este dificil de estimat, deoarece anumite state, precum China, care condamnă anual mii de deținuți, nu oferă statistici oficiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel