În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit comunicatului de presă, luni, 6 decembrie 2021, la nivel național, 17.677 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcționează cu prezență fizică, incluzând și unitățile conexe.
„Așadar, peste 99% din numărul total de elevi și preșcolari pot fi prezenți fizic la cursuri. Un număr de 238 de unități de învățământ continuă cursurile în sistem online – cele mai multe în județele Bihor (52), Arad (36) și Hunedoara (20) În 13.728 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puțin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%”, anunță Cîmpeanu.
Conform sursei citate, în total s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.
În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu. Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preșcolari (circa 0,6/1.000) și 499 de angajați erau infectați cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).
Ce trebuie să facă părinții dacă un elev este testat pozitiv
Testarea cu probe din salivă se va face în prima şi a patra zi din săptămână. În situaţia în care un elev va avea un test pozitiv, părintele va fi nevoit să anunţe şcoala şi medicul de familie.
Ulterior i se va face un teste PCR, dacă şi acela va fi pozitiv, copilul va sta în izolare timp de 14 zile. Dacă testul PCR este pozitiv, toată clasa trece în online. Testele utilizate vor fi aruncate în coșuri speciale, prevăzute cu capac, pedală și sac, urmând să fie colectate și eliminate conform protocolului.
Mulţi părinţi au fost surprinși să afle că au primit sarcina de a face ei singuri testările copiilor. Şi în ţară, cele mai multe şcoli au ales ca testarea să se facă la domiciliu. Rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică , de fiecare dată este nevoie de o confirmare a infecţiei printr-un test antigen sau unul RT-PCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News