Șoșoacă, sancționată pentru circul din Parlamentul European. Va sta 7 zile pe tușă, timp în care nu va primi indemnizația zilnică

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Diana Ivanovici Șoșoacă a fost sancționată pentru circul din Parlamentul European. Eurodeputata va sta 7 zile pe tușă, timp în care nu va primi indemnizația zilnică.

Diana Șoșoacă a fost sancționată de Parlamentul European pentru comportamentul său din ședința plenară din luna iulie, când a apărut purtând o botniță și a acuzat Uniunea Europeană de măsuri excesive în timpul pandemiei de Covid-19. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat marți că Șoșoacă nu va putea participa la sesiunea plenară a legislativului european timp de 7 zile și că nu va primi indemnizația zilnică pe această perioadă.

„În conformitate cu regulile 10 și 183 din regulamentul de procedură și după ce am luat notă de observațiile membrilor vizați, am decis să impun o penalitate împotriva doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă pentru perturbarea ședinței din 18 iulie 2024, arătând un comportament neadecvat pe durata dezbaterii”, a declarat Roberta Metsola, în cadrul ședinței plenare. Sancțiunea intră în vigoare începând de marți, 8 octombrie 2024.

Diana Șoșoacă a contestat decizia

 

Pe lângă suspendarea de la activitățile plenare, Șoșoacă își păstrează dreptul de vot, dar doar în conformitate cu standardele de conduită, a precizat Metsola. „Membra în cauză a formulat deja un apel intern împotriva acestei decizii, în baza regulii de procedură nr. 184. Biroul competent a confirmat sancțiunea, iar dreptul la apel extern rămâne deschis, însă penalitatea este considerată finală”, a adăugat președinta Parlamentului European.

Siegfried Mureșan, europarlamentar român, a comentat sancțiunea într-o postare pe rețelele de socializare: „Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat penalizarea Dianei Șoșoacă pentru comportamentul inadecvat din ședința plenară din luna iulie. În Parlamentul European, dacă încalci regulile și te faci de râs, vei fi întotdeauna sancționat.”

Circ făcut de Șoșoacă în plenul Parlamentului European

 

Incidentul pentru care Șoșoacă a fost sancționată a avut loc în timpul dezbaterii privind reînnoirea mandatului Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene. Într-o demonstrație teatrală, europarlamentara a purtat o ie românească și o botniță, criticând gestionarea pandemiei și acuzând UE că impune politici care amenință suveranitatea națională. La un moment dat, Șoșoacă a ridicat o icoană religioasă deasupra capului, ceea ce a determinat intervenția președintei Parlamentului European.

„De câți colegi e nevoie pentru a fi escortată din sală? Cred că ați vorbit destul”, a spus Metsola, solicitând personalului de securitate să o îndepărteze pe eurodeputata română din plen.

În imagini video de la ședință, difuzate pe pagina oficială a Parlamentului European, se aud strigătele Dianei Șoșoacă, însă cuvintele sale nu sunt clare. Ulterior, într-un videoclip publicat de colegul său Luis Lazarus, Șoșoacă apare ridicând icoana și strigând „În God we trust!”, în timp ce personalul de ordine încearcă să o convingă să părăsească sala.

Incidentul a stârnit numeroase reacții, iar sancțiunea impusă reflectă fermitatea Parlamentului European în fața comportamentelor care încalcă normele de conduită ale instituției.

Amintim că, aseară, Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă. Printre motivele invocate în document se numără și vizita la Ambasada Rusiei de la București. Vezi aici documentul. 

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 
  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel