Spacewar.com: Acord spaţial româno-american. "Este o piatră de hotar"

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Dansatoare, prezentatoare, pilot și cosmonaut: Marina Vasilevskaia este prima belarusă care a călătorit în spațiu
Dansatoare, prezentatoare, pilot și cosmonaut: Marina Vasilevskaia este prima belarusă care a călătorit în spațiu

A fost semnat acordul cu numărul 100 de cooperare spaţială, Agenţia Spaţială Română se alătură, scrie spacewar.com. 

Comandamentul Strategic al SUA a atins un punct de referință prin semnarea celui de-al 100-lea acord de informare privind securitatea spațială (SSA), atunci când Agenția Spațială Română a semnat documentul cu USSTRATCOM, pe 25 aprilie. Aceste acorduri favorizează deschiderea, predictibilitatea operațiunilor spațiale și transparența în activitățile spațiale. 

Odată cu semnarea, România devine a 20-a națiune semnatară, alături de Austria, Japonia, Italia, Canada, Franța, Coreea de Sud, Regatul Unit, Germania, Israel, Spania, Emiratele Arabe Unite, Belgiei, Norvegia, Danemarca, Brazilia, Olanda, Thailanda, Noua Zeelandă și Polonia; două organizații interguvernamentale, Agenția Spațială Europeană și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici; și 78 proprietari / operatori / lansatori de sateliţi comerciali, care participă deja la acorduri de partajare a datelor SSA cu USSTRATCOM.

 

România, a 20-a naţiune care semnează acordul. "Este o piatră de hotar"

 

În 2011, USSTRATCOM a fost mandatat cu responsabilitatea pentru semnarea acordurilor SSA în numele guvernului SUA, cu agenții guvernamentale și proprietari și operatori de sateliţi comerciali, pentru a furniza informații despre spațiu, cum ar fi evaluarea riscurilor de coliziune, lansări, scoateri de pe orbită și asistență pentru reintrarea în atmosferă.

Citeşte şi: NASA. Prima ieșire în spațiu exclusiv femină este ANULATĂ. Motivul este INTERESANT

"Semnarea celui de-al 100-lea acord este o piatră de hotar", a declarat viceamiralul Dave Kriete, adjunct al Comandamentului Strategic al Statelor Unite.

"Monitorizarea eficientă și conştientizarea securităţii spațiale necesită cooperare – nu o putem realiza singuri. Îi încurajăm şi pe alţii să ni se alăture. Acorduri ca acesta construiesc relaţia noastră şi permit comunităţii spaţiale să fie mai eficientă în activitățile sale, sporind siguranța spațială pentru toate națiunile". USSTRATCOM va continua să lucreze cu toate națiunile spațiale responsabile, pentru a asigura un mediu spațial sigur, durabil și stabil".

 

România, printre primele state est-europene care au semnat acorduri cu NASA

 

"Acest acord cu USSTRATCOM reprezintă un moment de cotitură în evoluţiile prezente și viitoare ale României în dezvoltarea capabilităților în domeniul monitorizării spațiale", a declarat fizicianul Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române. "În ultimul deceniu, Agenția Spațială Română a investit în mod constant în programe și proiecte de siguranță spațială, fiind conștientă de importanța activelor spațiale ca o infrastructură esenţială pentru societatea noastră. În acest context, acest acord este în centrul eforturilor noastre SSA, fiind totodată un important pas înainte, construit pe o colaborare pe termen lung dintre Romania și Statele Unite. Salutăm acest acord care întăreşte colaborarea dintre națiunile noastre".

Citeşte şi: AVERTISMENT NASA. Anunță EXPLOZIA unui meteorit cu o putere de 10 ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima

Piso a mai explicat că România a fost unul dintre primele state est-europene care au semnat acorduri de colaborare cu NASA în anii '70, preluând și procesând imagini de la sateliții americani. Actualmente, ambele țări colaborează în domenii precum explorarea spațială, Stația Spațială Internațională, nano-sateliții și apărarea planetară. România și Statele Unite au lucrat, de asemenea, împreună la aplicații spațiale pentru arii ca agricultura de precizie, telemedicina și monitorizarea dezastrelor.

"Acordurile de securitate spaţială SSA formalizează relațiile cu alte națiuni și sunt cruciale pentru normalizarea viitoarelor operațiuni spațiale", a declarat contraamiralul Richard Correll, director USSTRATCOM pentru planificare și politici. "Pe măsură ce spațiul devine din ce în ce mai revendicat, astfel de acorduri ne apropie de crearea unor norme pentru activitățile spațiale".

Citeşte şi: Crăciunul, sărbătorit și în... spațiu. Cum petrec astronauții de pe Stația Spațială Internațională. VIDEO

USSTRATCOM are responsabilități globale desemnate prin Planul Unic de Comandă, care includ activități strategice de descurajare, operațiuni nucleare, operațiuni spațiale, operațiuni coordonate în spectrul electromagnetic, atacuri globale, apărarea antirachetă, analiza și localizarea țintelor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel