Spaghetti frittata, cunoscută și sub numele de frittata di pasta sau frittata di maccheroni, este un tip de mâncare gustos și nutritivă, specific bucătăriei din Campania. Este un preparat ideal pentru a fi savurat în timpul unui prânz simplu în familie sau cu prietenii.
Rețeta este o modalitate excelentă de a refolosi pastele rămase din ziua precedentă, deși nimic nu vă împiedică să gătiți spaghetele special pentru a face omleta, adăugând ingredientele care vă plac sau pe care le aveți în cămară. Astăzi vă propunem o rețetă cu bacon afumat și cașcaval afumat.
De-a lungul timpului, rețeta de spaghetti frittata a fost îmbogățită și revizuită și, ca în cazul multor rețete tradiționale, există variații infinite. Există versiunea "albă" și versiunea "roșie" cu sos de roșii, iar apoi există cei care preferă pastele scurte, penne sau rigatoni, în locul celor lungi, spaghetti sau bucatini.
Acest fel de mâncare este atât de gustos și de autentic încât este imposibil să te lipsești de el, mai ales atunci când nu prea ai timp să gătești ceva mai complicat. Cu o omletă de spaghete consistentă, prânzul este gata imediat. Iată cum se face.
Ingrediente pentru 4 persoane
- 350 g spaghete sau orice alt tip de paste preferi
- 4 ouă
- 100 g de cașcaval afumat
- 80 g bacon afumat (pancetta de preferat)
- 50 g parmezan ras
- 2 căței de usturoi
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri lapte
- sare după gust
- piper după gust
Mod de preparare
Pentru a face această omletă italiană de spaghete, începeți prin a tăia cubulețe cașcavalul și baconul. Într-un castron mare, se bat ouăle cu două vârfuri de sare și un praf de piper, apoi se adaugă brânza parmezan rasă și laptele. Între timp, gătiți spaghetele în multă apă sărată și scurgeți-le când sunt al dente.
Când spaghetele sunt fierte și bine scurse, se condimentează cu puțin ulei de măsline extravirgin și se toarnă în amestecul de ouă, amestecând bine.
Adăugați cașcavalul afumat și baconul, amestecați din nou.
Vezi și: Fursecuri moi cu caș și nuci: sunt gata cât ai clipi, iar rezultatul e bestial
Într-o tigaie cu diametrul de 26 cm, se încinge uleiul cu usturoiul. După ce usturoiul s-a rumenit, se scoate și se adaugă spaghetele, distribuindu-le uniform cu o spatulă, apoi se gătește la foc mare timp de un minut pentru a se întări și a forma o crustă, apoi se reduce focul, se acoperă cu un capac și se gătește timp de 10-15 minute.
Pentru a întoarce omleta: mai întâi scuturați tigaia pentru a vă asigura că nu se mai află pe fund, puneți omleta pe o farfurie sau pe un capac cu același diametru ca și tigaia și gătiți încă 5 minute fără capac.
Spaghetti frittata este acum gata de a fi savurată. O putem tăia în felii sau cuburi și o putem servi fie caldă, fie rece.
Poftă bună!
Sfaturi și variante
Dacă nu o mâncați imediat, lăsați omleta de spaghete să se răcească și puneți-o în frigider acoperită cu folie alimentară. Poate fi păstrată timp de până la 2 zile.
Vă recomandăm să o serviți alături de o salată proaspătă de sezon.
Nu se recomandă înghețarea preparatului.
Secretul pentru un rezultat perfect este să scurgeți pastele al dente și, în timpul gătitului, este important ca atât partea de sus, cât și cea de jos a omletei să formeze o crustă gustoasă.
Variantele pentru spaghetti frittata sunt nesfârșite. În funcție de gust, baconul poate fi înlocuit cu șuncă fiartă, salam napoletan, mortadella, sopprassata sau alt salam la alegere sau, în loc de cașcaval afumat, se poate adăuga alt tip de brânză.
----------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News