Spania. Fetițe românce, forțate să se mărite. Părinții câștigă 3.000 de euro dacă le dau minore pentru căsătorie

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Fetițe ROMÂNCE, FORȚATE să se mărite. Părinții câștigă 3.000 de EURO dacă le dau minore pentru căsătorie
Spania. Fetițe ROMÂNCE, FORȚATE să se mărite. Părinții câștigă 3.000 de EURO dacă le dau minore pentru căsătorie

Căsătoria forțată sau căsătoria cu minori este o practică care, deși este considerată învechită, continuă să fie practicată și afectează minorii din întreaga lume.

Conform Codului civil, căsătoria forțată este clasificată drept infracțiune de trafic de persoane și, dacă va fi găsită vinovată, o persoană ar putea petrece între 5 și 8 ani de închisoare. În ciuda faptului că în Spania nu sunt condamnați mulți oameni pentru această infracțiune (aproximativ trei pe an), căsătoria forțată continuă să fie în vigoare, deoarece este protejată de tradițiile arhaice care privează fetele de copilărie și aduc traume pe viață.

În realitate, această formă de violență de gen este încă practicată pe scară largă în Spania, ținând cont de plângerile adresate poliției. Cercetătorii nu exclud că „cifra neagră” (numărul cazurilor neraportate) ar putea fi mult mai mare decât ceea ce își imaginează într-o țară cu statut de drept pe care îl are Spania.

În prezent, Ministerul Egalității promovează o inițiativă care urmărește clasificarea căsătoriei forțate drept violență sexistă.

 

Copilărie liberă inexistentă

 

Vicente Calvo, șeful secției Trafic de persoane din Unitatea Tehnică a Poliției Judiciare (UTPJ) a Gărzii Civile, explică că, căsătoria forțată este o modalitate de trafic de femei care sunt victime ale unui mediu familial toxic, pe lângă un eșantion a superiorității pe care părinții și / sau soții vor să arate că o au asupra lor.

Calvo consideră că este o infracțiune gravă, întrucât, în general, este supusă unei fete, căreia nu i se oferă posibilitatea de a se bucura de copilărie și nu i se oferă libertatea de a-și alege viața.

Pe de altă parte, numărul cazurilor cunoscute de Garda Civilă nu scade, în realitate acestea rămân la același număr. Începând din 2016, în medie, sunt cunoscute anual trei cazuri și arestate între trei și șapte persoane.

 

Tatăl miresei poate câștiga 3.000 euro

 

Susținuți de tradițiile învechite ale culturii lor, părinții români, bulgari, marocani sau pakistanezi își obligă fiicele minore să se căsătorească prin ritualuri aproape primitive care oferă tatălui posibilitatea de a câștiga în jur de 3.000 de euro.

Această cifră este zestrea, o practică încă vie în culturile menționate mai sus pe care părinții mirelui trebuie să le ofere părinților miresei. Această plată este uneori în natură cu produse alimentare sau animale.

 

Este posibil ca victima să facă plângerea

 

Vicente Calvo spune că cel mai dificil lucru într-o anchetă a căsătoriei forțate este detectarea acesteia. Pentru a descoperi un caz, este necesară intervenția serviciilor sociale și în special a cadrelor didactice (dacă fetele merg la școală).

Unele semne că o fată ar putea fi într-o căsătorie forțată este că lipsește constant de la școală și este extrem de conștientă de sine. Când aceste semne sunt detectate, poliția ar trebui să fie alertată cu privire la suspiciuni.

Este o situație rară, dar este posibil ca victima să facă plângerea. De fapt, Garda Civilă a efectuat o operațiune care a dus la trei deținuți: mama fetei și părinții „iubitului”.

În Villaverde del Río, un oraș din Sevilla, două familii au decis că cei doi copii mai mici ai lor ar trebui să se căsătorească. Cu toate acestea, fata (care era româncă), i-a trimis un mesaj profesoarei și i-a spus ce se întâmplă. Profesoara a contactat Garda Civilă și i-a anunțat cu privire la planurile de a forța fata să se căsătorească. Ea i-a cerut fetei să părăsească casa la cinci dimineața, unde a fost salvată pentru a o duce la un centru de protecție a copilului.

 

Obiceiuri de modă veche

 

Căsătoria forțată face parte dintr-o tradiție în care o femeie nu contează. Această practică poate duce la stres traumatic. În orașul Alicante, o fată sub 17 ani a trebuit să se căsătorească cu un bărbat cu 20 de ani mai în vârstă. De când era adolescentă, a fost agresată și maltratată, iar mai târziu, tatăl și fratele ei au forțat-o să poarte vălul islamic și să părăsească școala pentru a se căsători într-un oraș marocan unde va trebui să locuiască după căsătorie.

Un prieten al minorului a sesizat Garda Civilă, dar problema a venit atunci când nu au știut cum să o contacteze datorită controlului mare exercitat de părinți și fratele ei. La început i-au verificat telefonul mobil până când i-au interzis complet utilizarea. Nici nu putea ieși singură și fusese interzisă de la școală de câteva luni. Cea mai tânără a fost atât de stresată încât a încercat să se sinucidă.

Probabil că există zeci sau chiar sute de cazuri care nu sunt dezvăluite deoarece nu au acces la școală sau rețele sociale. Nu au prea multe șanse să raporteze. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care numărul „la negru” este atât de mare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel