Spania. Guvernul catalan ADMITE: Carantina sau ÎNCHIDEREA de weekend este în discuţie

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
spania_catalonia_restictii
spania_catalonia_restictii

Ministrul președinției şi purtătorul de cuvânt al Guvernului Catalan, Meritxell Budó, a recunoscut că una dintre opțiunile de pe masa executivului este închiderea sau carantina de weekend pentru a opri avansul celui de-al doilea val de coronavirus. Într-un interviu acordat pentru „Catalunya Ràdio”, Budó a subliniat că atunci există mai multe interacțiuni sociale și a remarcat că începe să existe o tensiune „importantă” în sistemul de sănătate.

Șeful Serviciului de Medicină Preventivă și Epidemiologie al spitalului Vall d'Hebrón, Magda Campins, consideră că închiderea în weekend poate fi „o măsură eficientă”. Campins a explicat că până la sfârșitul săptămânii ar trebui să se vadă dacă impactul măsurilor luate cu mai mult de o săptămână în urmă, cum ar fi închiderea restaurantelor, au avut efecte pozitive, deși a fost „sceptică” cu privire la situație. Dacă cu măsurile actuale nu există schimbări majore în tendințe, „vor fi necesare măsuri mai drastice”, a asigurat ea. Dincolo de orice, a cerut reducerea interacțiunii în timpul zilei.

„Trebuie să evităm închiderea ca în martie, cu excepția cazului în care este strict necesar și singura opțiune pe care o putem aplica. Deci, trebuie să explorăm diferite scenarii și un scenariu ar putea fi acesta".

 

Carantina de weekend, în discuţii

 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a criticat decretul de stare de alarmă al guvernului spaniol. Îl consideră „insuficient”, deoarece „limitează” deciziile autonomiilor și nu este însoțită de măsuri economice compensatorii. Guvernul are în vedere posibilitatea unei închideri în weekend, în funcție de evoluția datelor epidemiologice. Unele date pe care Budó le descrie ca fiind „rele și îngrijorătoare”.

"Am înțeles că acest decret de stare de alarmă ne va permite să fim o autoritate competentă și să putem lua toate deciziile pe care le considerăm adecvate și nu este așa".

Consilierul a dat ca exemple faptul că, odată cu actualul decret privind starea de alarmă, Guvernul nu poate decreta obligația telemuncii și nici nu poate decide unilateral orice măsură care să țină seama de orice internare la domiciliu. În aceste cazuri este necesară permisiunea TSJC sau a guvernului spaniol.

 

Decretul guvernului spaniol, criticat

 

Despre această situație, Budó afirmă că nu a existat nicio voință din partea statului spaniol de a furniza legislație competentă pentru a pune în aplicare măsuri fără a fi nevoie de o stare de alarmă, iar comunităților autonome nu li s-a acordat autonomie juridică.

De asemenea, starea de alarmă nu este însoțită de măsuri economice compensatorii. „Trebuie să ne furnizăm instrumentele necesare și să ne ajungă resursele financiare necesare”, a conchis ea.

În ceea ce privește alegerile, Budó a indicat că Guvernul lucrează în prezent la scenariul de a le putea organiza la această dată. Deși a adăugat că, dacă dreptul tuturor la vot nu poate fi garantat, „trebuie luată decizia corespunzătoare”. Și, potrivit purtătorului de cuvânt al executivului catalan, trebuie căutate toate mecanismele pentru a se asigura că nimeni nu încetează să voteze din cauza pandemiei și că există măsuri de sănătate care să garanteze securitatea. Și în acest context, a lăsat ușa deschisă reformării, dacă este necesar, a legii electorale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel