'Evoluţia incendiului este favorabilă. Nu există flăcări în cea mai mare parte a perimetrului', au anunţat pe Twitter sâmbătă dimineaţă serviciile de urgenţă din regiunea Valencia. A fost necesar să se acţioneze 'în râpe cu acces dificil unde erau flăcări'.
Preşedintele regiunii Valencia, Ximo Puig, a declarat că 'evoluţia incendiului din Bejis este favorabilă şi extinderea flăcărilor a fost limitată'.
Direcţia Naţională de Securitate a indicat, la rândul său, că incendiul a cuprins o suprafaţă de 135 de km şi că evacuarea preventivă a 2.200 de locuitori din zonă a fost menţinută, precum şi izolarea a aproximativ 1.500 de persoane din două sate, Alcublas şi Andilla.
Sute de pompieri, sprijiniţi de elicoptere şi avioane cisternă, luptă împotriva acestui incendiu care a izbucnit luni în provincia Castellon, apropiindu-se periculos de parcul natural Sierra Calderona.
Spania: Incendiul de proporţii din regiunea Valencia se află sub control
Incendiul din Bejis a izbucnit la două zile după cel din Vall d'Ebo, în aceeaşi regiune, iar cele două incendii au condus la evacuarea a 3.000 de persoane. Ploile care au căzut la mijlocul săptămânii au permis vineri stingerea incendiului din Vall d'Ebo, însă cel din Bejis a rămas activ.
Potrivit datelor oferite de Serviciul european privind schimbările climatice Copernicus, incendiul din Bejis a distrus 17.500 de hectare de teren, iar cel din Vall d'Ebo circa 9.300 de hectare.
De la începutul anului, Spania s-a confruntat cu 391 de incendii forestiere care au distrus 283.000 de hectare, de trei ori mai mult decât în 2021, conform Sistemului European de Informaţii privind Incendiile Forestiere (EFFIS), potrivit Agerpres.
La 60 de kilometri de Valencia, 19.000 de hectare au ars deja.
Primăria dintr-un sat din apropierea incendiului anunţă prin difuzoarele puse pe turnul bisericii că lucrurile evoluează favorabil. Prin decizia pompierilor, este posibil ca obligativitatea impusă tuturor cetăţenilor de a rămâne în case să fie ridicată.
De patru zile fumul care vine dinspre zonele afectate a pus în pericol sănătatea oamenilor. De aceea, chiar şi cei care nu au fost evacuaţi au făcut sacrificii mari.
Spania, afectată de incendii de pădure de o amploare fără precedent
Ploaia de acum două nopţi a venit ca o binecuvântare, spun chiar şi pompierii care luptă de aproape o săptămână cu incendiile de o forţă nemaiîntâlnită de 30 de ani în zona Valenciei. Cei 20 de litri pe metru pătrat au transformat incendiul din unul necontrolat în unul de risc scăzut, însă bucuria şi speranţa au durat numai o zi.
Vântul puternic a reînteţit focul şi i-a dat o forţă şi mai mare. Vestea bună, aşteptată de miile de sinistraţi, nu a mai venit. Sunt cinci localităţi în care oamenii nu au voie să iasă din case, alte patru sunt pustii, toţi locuitorii fugind din calea flăcărilor spre a se adăposti la rude, prieteni sau în centrele special amenajate.
Fumul gros se vede şi se simte pe o rază de o sută de kilometri. Pe litoral şi în marile oraşe, Valencia şi Castellón, locuitorii au găsit dimineaţa cenuşă pe maşini. Neîncetat, cele 50 de aparate de zbor speciale pentru combaterea incendiilor iau apă din mare şi o aruncă peste flăcări. Este o muncă aparent fără sorţi de izbândă, pentru că trebuie acoperită o suprafaţă de 120 de kilometri pătraţi, însă, dacă este luat în considerare faptul că alte trei incendii din zonă au fost declarate stinse, există speranţă pentru cei care privesc îngroziţi cum orizontul este întunecat de nori de fum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News