Cei doi copii în vârstă de 11 și 13 ani, care și-au îngropat mama în urmă cu o lună, au așteptat în faţa instanţei decizia judecătorului. Vecinii care i-au îngrijit în ultima perioadă au glumit cu copiii pentru a le calma emoţiile.
Pe 22 ianuarie, tatăl lor, Daniel Mateescu, a ucis-o Liliana Mateescu. De atunci, este în închisoare.
Copiii doresc să rămână în La Puebla de Almoradiel, Toledo, unde s-au născut și au trăit. Instanța de instrucțiune numărul 1 din Quintanar de la Orden a decis, însă, ca tutela să revină provizoriu mătușii paterne, care locuiește în Tarancón (Cuenca).
Daniel Mateescu ordin de restricţie faţă de propria fiică
După crima teribilă, coșmarul continuă pentru orfani, care depun un efort eroic pentru a îndura absența mamei, scrie elpais.com.
În ianuarie, judecătoarea Carolina Encabo a retras drepturile părintești ale tatălui și a acordat custodia provizorie către două vecine, Pilar Sepúlveda și Katerina Costea.
Anterior, nu au existat plângeri anterioare de violență domestică. Însă, între 2016 și 2019, a fost în vigoare un ordin de restricție pentru Daniel Mateescu asupra fiicei sale, după o plângere pentru o agresiune fizică pe care au depistat-o în școală, au informat miercuri surse de asistență socială. Aceștia au mai spus că guvernul regional nu a avut nicio înregistrare decât după crimă, astfel încât familia nu a fost urmărită de autorităţi: „Nu ai fost notificări de la Parchet sau de la instanțe”.
Primarul, Alberto Tostado, a spus că nici Consiliul Local nu îl știa. Singurul control a fost acela care a fost efectuat de la servicii sociale la copii, deoarece mergeau frecvent la centrul de atenție pentru copii, unde își făceau temele și participau la activități.
"Tatăl meu o să-mi omoare mama!"
Cei doi soţi au plecat din România în urmă cu două decenii.Copiii s-au născut în La Puebla de Almoradiel, unde merg la școală, gimnastică ritmică și fotbal. Justiția are datoria de a asculta minorii peste 12 ani.
„Nu există date, dar impresia noastră este că se acordă prioritate ca copiii să rămână cu membrii familiei, de obicei materni, și că frații nu sunt separați. Când nu există rude, tutela merge la centre sau familii gazdă ”, a explicat Marisa Soleto, directorul Fundației Femeilor, care administrează Soledad Cazorla și care ajută copiii femeilor ucise de zeci de ani. „Solicităm ca copiii să fie auziți mai mult. Frecvent, opinia lor nu este apreciată la același nivel ca rapoartele experților", a precizat el.
Copiii nu vor să plece la mătuşa paternă
În acest caz, judecătorul s-a bazat pe un raport de asistență socială favorabil mătușii paterne, potrivit unor surse ale Curții Superioare de Justiție din Castilla-La Mancha. Ordinul stabilește că va exista o urmărire a cazului și după procesul penal se va decide dacă se va ratifica tutela mătușii paterne.
„Copiii nu vor să plece cu mătușa lor, nu se cunosc practic. Vrem doar să fim auziți și să putem decide. Ce păcat pe acești copii! Au fost bine cu noi. Au avut ordine, o oră pentru mese, pentru a merge la somn. Ei au văzut cum este să trăiești ca o familie", a spus Katerina Costea înainte de a afla decizia judecătorului, simțind care va fi finalul.
Ochii lui Pilar Sepúlveda erau umezi când și-a amintit dimineaţa în care fata a izbucnit în casa ei plângând și strigând: "Tatăl meu o să-mi omoare mama!" Dar apelul său la 112 nu a ajuns la timp. "Am petrecut mult timp cu mine", a spus vecina, "acum am înțeles de ce nu a vrut să meargă acasă".
După șase după-amiaza a sosit vestea. Aveau să meargă la mătușa lor. Trebuiau să meargă să-și ridice lucrurile. Fata a plâns, îmbrățișând-o pe Sepulveda. - Veţi fi bine, le-au repetat vecinii copiilor. În continuare, mătușa și bunica așteptau să înceapă o nouă viață. Fără mamă, fără tată, într-un alt oraș.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News