Spania. Un antreprenor român scapă de închisoare, deși a fraudat statul cu peste 200.000 de euro: Escrocheria pusă la cale de Alexandru

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Cătălin Alexandru R., un român care a pus la cale o escrocherie de proporții pentru a frauda statul spaniol cu 236.000 de euro, scapă de închisoare. 

Judecătorii spanioli au decis ca românul Cătălin Alexandru R. să nu facă închisoare după ce a fost găsit vinovat că a fraudat 236.000 de euro între anii 2015 și 2020, cu înființarea de firme pe care le-a închis după generarea acestor datorii. Românul a recunoscut faptele și a convenit cu Parchetul și acuzarea privată pentru doi ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 360.000 de euro.

De asemenea, s-a ajuns la un acord de suspendare a închisorii în Tribunalul Valladolid cu condițiile de a nu comite nicio infracțiune timp de cinci ani, de a comunica schimbarea domiciliului și o plată de 250 de euro pe lună, cu titlu de răspundere civilă pentru Trezoreria Asigurărilor Sociale, până la 236.000 de euro.

 

Planul, bine pus la punct de omul de afaceri român


„Un plan care vizează direct fraudarea Trezoreriei Generale a Securității Sociale”. Așa a detaliat Parchetul Valladolid uneltele firmelor agricole pe care însuși Cătălin Alexandru R. le-a recunoscut joi.

Acel plan, la care s-a referit Ministerul Public și pentru care s-au solicitat inițial pedepse de patru ani de închisoare și o amendă de 500.000 de euro, a constat „în utilizarea diferitelor coduri de cont de contribuție în societatea creată pentru a deschide ulterior o nouă afacere, cu o forță de muncă și activitate similară cu cea anterioară, folosind diferite coduri de cont de contribuții. Pentru atingerea acestui scop de fraudare, odată ce firmele au acumulat datorii, s-a înregistrat un nou cod și societatea a fost închisă sau rămasă fără activitate, continuând cu aceeași activitate, dar fără ca datoria să fie contractată”.

Prin această procedură, Cătălin Alexandru R. a fost înscris în regimul general de asigurări sociale ca întreprinzător individual în septembrie 2015, cu sediul social pe o stradă din Mojados. „Ca urmare a acestei interblocări a companiilor, valoarea principală a datoriei generate s-a ridicat la 236.000 de euro, inclusiv dobânzi de întârziere și suprataxe legale”.

În plus, „în acea perioadă, omul de afaceri român a apelat la serviciile profesionale ale unui manager, care a efectuat documentele necesare la Asigurările Sociale, fără a acționa cu cunoștință efectivă a operațiunii și scopului fraudulos urmărit de Cătălin Alexandru R.”, mai arată anchetatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel