O fotografie arăta șase persoane, una într-un scaun cu rotile, ținând un banner în fața „Las Meninas”, o pictură a lui Diego Velazquez. Alții s-au adunat afară. Poliția a reținut doi dintre protestatari, iar ceilalți au părăsit muzeul în jurul prânzului, a declarat pentru Reuters asociația „Suntem încă în viață”, care apără victimele.
Aceștia protestau împotriva „umilinței” și „abandonului” din partea guvernului, a declarat asociația pe contul său de Twitter.
„La șase ore după ce am ajuns aici, vom începe să înghițim pastilele”, au scris protestatarii pe contul de Twitter al unei asociații pentru victimele acestui caz, care a afectat mii de oameni în 1981.
Cererile grupului includeau o întâlnire cu premierul Pedro Sanchez și mediatori până la sfârșitul lunii octombrie și bani pentru acoperirea cheltuielilor medicale pentru victimele supraviețuitoare ale unuia dintre cele mai mari scandaluri de otrăvire alimentară din lume.
„Suntem bolnavi!”
Intoxicația a ucis 5.000 de oameni și a afectat încă 20.000, în mare parte cu situații incurabile. Nu au existat comentarii imediate din partea guvernului spaniol. Protestatarii au declarat că au ales muzeul deoarece cultura a ajutat victimele să facă față.
„Suntem bolnavi. Din punct de vedere fizic, suntem cu 20 de ani mai în vârstă”, a spus o femeie afară.
Substanța a fost inițial fabricată pentru uz industrial, dar a ajuns să fie vândută ilegal ca ulei de măsline, mai ales pe piețele stradale, începând din Madrid, apoi răspândindu-se în alte zone.
Simptomele au variat de la insuficiența pulmonară și deformarea membrelor până la distrugerea sistemului imunitar al corpului. Mulți supraviețuitori au fost paralizați pe viață.
Aproximativ 100.000 de persoane au fost expuse și au apărut boli clinice la 20.000 de persoane, dintre care 10.000 au fost spitalizate, potrivit site-ului web Science Direct.
Peste 300 de victime au murit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News