Deflagrația, din motive încă necunoscute, a afectat mai multe rezervoare de ulei din fabrică, ucigându-i aproape pe loc pe cei doi angajați. Românul avea 41 de ani și era din Ungureni, județul Maramureș. Era căsătorit și locuia alături de soție și de cei doi copii de mai mulţi ani în Spania.
Explozie la o fabrică din Spania: Cel puțin doi oameni au murit (VIDEO)
Restul forței de muncă a companiei (Iniciativas Bioenegéticas, SL), până la un total de 22 de angajați, a putut fi evacuat. Doar unul dintre ei a avut nevoie de îngrijiri la spitalul Calahorra și a fost deja externat.
???? Última hora
— SocialDrive (@SocialDrive_es) May 26, 2022
Explosiones e incendio en la planta de biodiesel
Dos fallecidos por el momento
???? Calahorra, La Rioja pic.twitter.com/JdQWAJLSKt
Motivele exploziei, încă necunoscute
Incendiul a izbucnit ieri, cu câteva minute înainte de unu după-amiaza, din motive încă necunoscute. Pompierii din Comunitatea Autonomă și Consiliul Local Logroño au încercat încă de la început să împiedice răspândirea flăcărilor, ținând cont că este și o instalație deosebit de sensibilă din cauza naturii materialelor depozitate.
În zona exploziei sunt patru rezervoare cu o capacitate de aproximativ 400 de metri cubi fiecare. Două dintre aceste rezervoare conțineau biodiesel, adică un produs finit, și alte două țiței, materie primă pentru producerea combustibilului. Unul dintre aceste două rezervoare de petrol este cel care a explodat, provocând moartea celor doi muncitori. În plus, deflagrația a produs și fisuri și scurgeri în cele trei depozite alăturate.
Este acel amestec de biodiesel și țiței care produce flăcările care încă continuă. Unele flăcări a căror stingere va dura încă multe ore, potrivit serviciilor de urgență.
Dacă ar exploda „unda de șoc ar putea ajunge la catedrală”
Dar cea mai mare îngrijorare, după cum a explicat José Fermín Galilea, șeful Protecției Civile, este că flăcările ajung la două depozite „aproape, dar nu adiacente”. Unul de metanol, de 1.800 de metri cubi, și altul de metilat de aproximativ 400 de metri cubi. Ambele sunt produse foarte explozive. După cum a explicat grafic unul dintre muncitori, dacă ar exploda „unda de șoc ar putea ajunge la catedrală”.
Astfel, lucrărilor de stingere s-au alăturat și un grup de 23 de gardieni civili din unitatea NRBC, specialist în tratarea produselor explozive sau a riscurilor chimice. La ora locală 18:20, aceștia au reușit să acceseze interiorul uzinei pentru a proceda la identificarea muncitorilor morți, după cum a raportat Guvernul din La Rioja.
„Am plecat tremurând”
„Am plecat tremurând”, a spus unul dintre muncitori, care a povestit „teama” la accidentul de proporții. Când erau toți afară și în siguranță, în timpul numărării, atunci a fost momentul în care și-au dat seama că doi dintrei ei nu sunt și s-au gândit că nu au supraviețuit.
Din câte se pare, cele două victime ar fi muncitori externi, sudori de la o firmă locală, subcontractați de companie. Dintre restul muncitorilor, doar unul a trebuit să fie transferat la spitalul din Calahorra, dar a fost deja externat. Ceilalți au fost tratați în împrejurimile fabricii „din cauza inhalării de fum și a stărilor de anxietate, toate fără consecințe”, a informat Ministerul Sănătății.
Nu există dovezi că ar fi vreun gaz toxic în fumul scos în urma exploziei, dar chiar și așa serviciile de urgență au stabilit un perimetru de securitate de un kilometru în jurul centralei. Potrivit Galileei, direcția vântului și puterea acestuia, cu rafale de aproximativ 40 de kilometri pe oră, dispersează norul pe vale, fără a afecta orașul Calahorra.
În același sens, ministrul Sustenabilității și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Álex Dorado, a insistat asupra acestui aspect. „Nu există niciun risc pentru sănătatea cetățenilor din Calahorra”. Președintele Andreu a vizitat zona ieri după-amiază după ce a anulat un eveniment programat la Madrid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News