Spania. Zeci de copii români, obligați de părinți să jefuiască: Erau vânduți pentru 5.000 de euro

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Zeci de copii români, obligați de părinți să jefuiască: Erau vânduți pentru 5.000 de euro
Spania. Zeci de copii români, obligați de părinți să jefuiască: Erau vânduți pentru 5.000 de euro

O bandă formată din 26 de români a fost destructurată după ce au forțat 37 de copii să jefuiască bătrâni când luau bani de la bancomate, în Spania.

Doi părinți români erau însărcinați cu conducerea afacerilor „casierilor” din Madrid, iar pentru aceasta au folosit copii, în mare parte copiii lor, pentru a jefui bătrânii în jurul bancomateleor, în „zilele lucrătoare”, 12 ore pe zi.

Creșterea plângerilor de jafuri și furturi de la bătrâni a fost originea așa-numitei Operațiuni Năstase, care a culminat cu 26 de români reținuți care au forțat 37 de copii să comită infracțiuni. Cu toate acestea, anchetatorii nu știu cine este familia unei treimi dintre minorii implicați în aceste jafuri.

 

Acești copii au fost capturați sau chiar vânduți bandei pentru 5.000 euro

 

Poliția consideră că acești copii au fost capturați sau chiar vânduți bandei pentru o sumă de aproximativ 5.000 de euro și au venit în Spania cu unicul scop de a fura. Originea acestor copii este una dintre investigațiile în așteptare pe care le mai au în față agenții Cartierului General al Poliției Naționale din Madrid care au efectuat operațiunea.

Organizația a fost formată din 18 adulți și 8 minori între 14 și 18 ani, pe lângă alți 37 de copii fără răspundere penală de cel mult 14 ani.

Copiii acţionau în perechi, de preferinţă în cartiere bogate, şi aveau clar rolul lor. Unul era dedicat inducerii în eroare a victimei în timp ce partenerul său fura banii de la bancomat.

 

Furturi de până la 1.000 de euro

 

Poliția Națională estimează că fiecare jaf era între 600 și 1.000 de euro. Copiii au avut „zile intensive de muncă”, de luni până duminică.

„Au plecat de acasă la opt dimineața și s-au întors la opt după-amiază. Nu s-au dus acasă și nici să mănânce”, a explicat Maria Soria, inspectorul Grupului XVI al Secției Criminalității Organizate, într-o conferință de presă joi. 

Anchetatorii au constatat că minorii și-au sporit violența de-a lungul timpului, deoarece în ultimele lor acțiuni și-au împins sau și-au aruncat victimele, toate în vârstă, la pământ.

 

Furtul era văzut la un serviciu în capul copiilor

 

„Minorii au văzut această activitate ca pe o slujbă și în capul lor nu era ceva negativ”, a declarat Simón Facal, inspector șef al Grupului XVI.

Odată ce ziua lor de muncă s-a încheiat, în timp ce se întorceau acasă cu un Uber, ei au arătat pe rețelele de socializare precum TikTok „pachetele de bani” pe care le aveau. Membrii acestei bande locuiau în cinci case din Getafe și Fuenlabarada, în condiții deplorabile de sănătate și igienă, printre alimente expirate. În aceste case, în care locuiau până la cinci copii într-o cameră, adulții i-au lovit în repetate rânduri.

Poliția Națională a înregistrat aceste proprietăți pe 13 decembrie, unde a găsit aproape 10.000 de euro numerar, mai multe ceasuri de ultimă generație, telefoane mobile și diverse documente care sunt analizate de anchetatori.

 

„Sute de mii de euro” furați

 

Asediul poliției asupra acțiunilor lor criminale a făcut ca banda să fie nevoită să înlocuiască copiii pentru jafuri. Odată identificați în Spania, aceștia au călătorit în alte țări europene pentru a face un „tur criminal”.

Destinația finală a banilor furați, estimați la „sute de mii de euro”, a fost România unde clanurile și-au etalat averea și aveau mai multe proprietăți.

Cu această operațiune, Poliția Națională a clarificat peste 200 de infracțiuni, deși această bandă ar putea avea legături cu un total de 500 de fapte penale, potrivit surselor anchetei.

La operațiunea poliției au colaborat mai multe secții de poliție din Madrid și Grupul de Minori (GRUME), atașatul spaniol de interne în România și autoritățile de poliție din țară.

Cercetările Grupului XVI a Poliției Judiciare sunt încă deschise întrucât sunt necunoscute de dezlegat, precum destinația banilor sau legăturile de familie necunoscute ale minorilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel