În urmă cu aproximativ un an și jumătate, doi frați de 16 și 17 ani au reușit să fugă și au oprit o patrulă din Guardia Civil pentru a le cere ajutorul. Zgâriați și flămânzi, „le era foame și nu aveau nimic de mâncare, în ciuda faptului că lucrau de câteva săptămâni pe câmp. Au cerut ajutor.", declară agenții.
Proprietatea unde erau ținuți captivi oamenii nu ieșea în evidență, arătând la exterior ca o casă unifamilială, situată într-un cartier de la marginea orașului Onda, Castellón, renumit pentru livezile sale de portocali.
Casa era divizată în două părți: într-una erau ținuți cei 25 de imigranți în niște condiții îngrozitoare, iar în cealaltă parte a casei stăteau membrii grupării.
Cei 25 de imigranții erau cetățeni români, țărani foarte săraci, analfabeți, majoritatea dintre ei neștiind să citească sau să scrie și care nu au auzit ori văzut niciodată un card bancar, aduși în Spania tocmai în scopul exploatării. În fiecare zi, dimineața devreme, imigranții erau transportați cu două autoutilitare la locul de muncă, în livezile de portocale, și erau aduși înapoi acasă noaptea târziu.
Imigranții trăiau în infern, iar șefii se lăfăiau în lux
Odată întorși acasă, oamenii erau obligați să locuiască în trei camere, unde dormeau în paturi supraetajate, câte 2-3 persoane într-un pat, aveau un frigider stricat unde își șineau mâncarea și o sobă mică și ruginită pentru gătit. Împărțeau o toaletă murdară construită din placaj, aflată în afara casei, și un duș insalubru alimentat din rezervoare cu apă stătută.
De cealaltă parte a zidului, membrii grupării locuiau într-o cameră dublă, spațioasă, bine mobilată, având un televizor cu diagonala de 55 inci, o baie cu jacuzzi și o bucătărie complet utilată, cu frigider funcțional.
„Nimeni nu a îndrăznit niciodată să treacă linia imaginară care separa acele două lumi, cea a exploatatorilor și cea a celor exploatați. (...) Au intrat și au ieșit printr-o ușă din spate, nu au trecut niciodată prin casă, fără a traversa coridorul, convinși că acesta este singurul loc din lume.", relatează agenții secției de trafic de persoane din Unitatea Centrală Operativă a Gărzii Civile (UCO).
Peste o mie de persoane au fost exploatate
Agenții i-au urmărit pe infractori timp de câteva luni, înainte să acționeze. Operațiunea „Bravos" a dus la arestarea a cinci români, un cuplu care conducea toată afacerea și alți trei membrii ai familiei, și la eliberarea a 61 de persoane, plasate în diverse comunități.
Se presupune că grupul infracțional a capturat, mutat și exploatat în ultimii patru ani cel puțin o mie de oameni, potrivit Carolinei Luch, procurorul pentru imigrări din Castellón.
În așteptatea procesului, membrii grupării se află în arest preventiv sub acuzația de trafic de persoane, infracțiune care se pedepsește cu închisoare între 5 și 8 ani, pentru fiecare victimă, adăugându-se și o posibilă infracțiune de spălare de bani, relata ieri publicația euroweeklynews.com.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News