Unnul dintre muncitorii români și-a schimbat declarația inițială, când a declarat că a fost răpit de un grup de conaționali și forțat să muncească la cules de ciuperci. "Nu am venit cu forța la Canicosa, nu m-au obligat să culeg ciuperci, nu am fost închis în depozit. Nu mi-a fost luat pașaportul, am venit voluntar și am lucrat între 2 și 4 ore pe zi", a declarat muncitorul român, care acum ar putea fi acuzat de mărturie falsă. „Am venit la Canicosa fără să știu câți bani aveam să câștig sau unde voi dormi. Ne-am asumat un risc. Nu mi-au oferit un loc de muncă și doar m-au lăsat să dorm în depozitul lor”, a spus muncitorul român, la proces.
Ministerul Public cere pentru cei doi acuzați câte șase ani de închisoare pentru infracțiunea de trafic de persoane și câte alți doi ani pentru încălcarea drepturilor lucrătorilor. La rândul lor, cei doi avocați ai apărării au solicitat achitarea, precizând că declarațiile inițiale nu au fost dovedite, scrie burgosconecta.es.
Procurorul a povestit că, în timpul campaniei de recoltare a ciupercilor în Canicosa de la Sierra, în lunile septembrie-decembrie 2015, unul dintre cei doi inculpați a oferit în diferite orașe din România contracte de muncă în Spania, pentru colectarea ciupercilor. Potrivit Parchetului, contractele erau o „înșelăciune” pentru a aduce forță de muncă ieftină în Canicosa de la Sierra. Muncitorii erau obligați să muncească fără a avea un program de muncă, potrivit legii.
Odată ajuns în orașul Burgos, unul dintre cei doi acuzați a păstrat actele lucrătorilor, pentru a-i împiedica să plece. La rândul său, al doilea inculpat, proprietarul unui depozit pe autostrada Navaleno, i-a găzduit pe cei nouă muncitori români, alături de alte aproximativ 200 de persoane care însă nu au fost identificate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News