Spania adoptă o lege care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără consimțământul părinților

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania adoptă o lege care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără consimțământul părinților   / Foto: Unsplash
Spania adoptă o lege care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără consimțământul părinților / Foto: Unsplash

Spania a adoptat legi care permit fetelor cu vârste de 16 și 17 ani să avorteze fără acordul părinților și care oferă concediu plătit de stat pentru femeile care suferă de menstruație dureroasă - o premieră pentru o țară europeană.   

'Aceste progrese ne permit să ne exercităm libertatea asupra corpurilor noastre, statul recunoscând cetățenia deplină a mai mult de jumătate din populație', a declarat ministrul pentru egalitate, Irene Montero, în fața parlamentarilor înainte de vot, care a fost adoptat cu o majoritate de 190-154 și cinci abțineri.

 

Legea privind sănătatea sexuală și reproductivă a fost adoptată joi de parlamentul spaniol

 

Guvernul de coaliție de stânga al țării introdusese proiectul de lege - la care se opun activiștii anti-avort și Biserica Catolică - în luna mai cu scopul de a garanta accesul la avort și de a destigmatiza sănătatea menstruală.

Noua lege elimină perioada obligatorie de "reflecție" de trei zile pentru femeile care doresc să întrerupă sarcina și elimină necesitatea ca cele cu vârsta de 16-17 ani să obțină consimțământul unui părinte sau al unui tutore pentru a avorta. Această cerință fusese instituită de guvernul conservator al Partidului Popular în 2015.

De asemenea, prevede concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu săptămâna 39, asigură distribuirea de produse menstruale gratuite în instituții publice precum școlile, închisorile sau centrele de sănătate și desemnează sarcinile prin surogat - care sunt ilegale în Spania - ca fiind o formă de violență împotriva femeilor.

Lourdes Mendez, de la partidul de extremă dreapta Vox, a declarat că, prin declararea avortului drept un drept al omului, legea încalcă Constituția și dă peste cap sistemul de valori al Spaniei.

'În fața unei sarcini neplanificate sau a unui copil care se poate naște cu un handicap, există o singură cale de ieșire: eliminarea vieții copilului ei', a spus ea.

 

Clinica s-a confruntat cu proteste din partea opozanților avortului

 

Sonia Lamas, o purtătoare de cuvânt a clinicii de sănătate pentru femei Dator, a declarat pentru Reuters într-un interviu acordat în luna mai că clinica a apreciat aceste măsuri.

Așa-numita perioadă de reflecție a fost inutilă deoarece 'femeile iau decizii foarte bine informate și nu avem nevoie să reflectăm asupra unui lucru pe care l-am decis deja', a adăugat ea.

Clinica s-a confruntat cu proteste din partea opozanților avortului, care organizează în mod regulat rugăciuni de grup și organizează demonstrații în fața clădirii.

Lamas a declarat că grupurile au desfășurat campanii 'pentru a aborda femeile în zone precum intrarea în clinicile acreditate - care ar trebui să fie spații sigure'.

Legea se îndreaptă acum către camera superioară pentru aprobarea finală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel