Spania, aproape să formeze un guvern. Acord între partidul lui Sanchez și radicalii de la Sumar 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) și formațiunea stângii radicale Sumar au anunțat marți că au ajuns la un acord pentru formarea unui "guvern progresist" în urma alegerilor legislative neconcludente din 23 iulie, conform relatărilor AFP și Reuters.

Premierul spaniol în exercițiu, Pedro Sanchez, liderul PSOE, și Yolanda Diaz, lidera Sumar și actualul ministru al muncii, au finalizat detaliile unui acord de guvernare în urma negocierilor demarate la sfârșitul lunii iulie, au anunțat cele două formațiuni politice într-un comunicat.

Această înțelegere anunțată reprezintă un pas important pentru obținerea unui nou mandat de către Pedro Sanchez, care guvernează în coaliție cu extrema stângă începând din 2020. Cu toate acestea, va trebui să câștige sprijinul mai multor partide separatiste pentru a-și menține poziția la putere.

PSOE, alianță cu Sumar

 

Acordul încheiat între PSOE și Sumar se axează în special pe progrese în sectorul muncii, cum ar fi "reducerea timpului de lucru fără a afecta salariile" și "implementarea imediată a unui plan-șoc pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor," precum și "revizuirea în sus a obiectivelor climatice ale Spaniei."

Socialiștii condusți de Pedro Sanchez au ocupat locul al doilea în alegerile legislative din 23 iulie, în urma Partidului Popular (PP), de orientare de dreapta, al lui Alberto Nunez Feijoo, care nu a obținut totuși majoritatea absolută și nu a reușit să formeze o coaliție. Aceasta a deschis calea către formarea unui nou guvern de stânga.

Pentru a-și menține poziția, Sanchez va trebui să obțină sprijinul separatiștilor basci, în special al formațiunii Bildu, considerată a fi continuatoarea aripii politice a organizației armate ETA, care acum este dizolvată și care a confirmat că îl va sprijini pe Sanchez pentru a împiedica formarea unui guvern de dreapta.

De asemenea, el va avea nevoie de susținerea separatiștilor catalani, în special a formațiunii JxCat (Junts per Catalunya), care a fost implicată în încercarea eșuată de secesiune a Cataloniei din 2017. Liderul acestei mișcări, Carles Puigdemont, a fugit din Belgia pentru a evita justiția spaniolă.

JxCat, care are șapte mandate parlamentare, a crescut presiunea în ultimele săptămâni, împreună cu un alt partid separatist catalan, ERC (Stânga republicană din Catalonia), cerând, printre altele, amnistia pentru cei implicați în încercarea de secesiune. Această solicitare a fost criticată de partidele de dreapta și de extrema dreaptă și a stârnit critici chiar și în rândul socialiștilor, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel