Socialistul Pedro Sánchez, premierul în exerciţiu al Spaniei, a fost desemnat de regele Felipe al VI-lea pentru un nou mandat în fruntea guvernului. Nominalizarea trebuie supusă unui vot de învestitură în Parlament. Acesta nu mai pare acum atât de simplu, mai ales că, după întâlnirea cu regele, Pedro Sánchez a respins clar orice idee de referendum pentru secesiunea Cataloniei. Gestul poate pune sub semnul întrebării cele 11 voturi pe care Sánchez le aşteaptă de la partidele catalane.
Pedro Sanchez are nevoie de 176 de voturi pentru a reveni în funcția de premier
Pedro Sánchez recunoaşte că se află într-o poziţie mai puţin bună decât la consultările precedente. Acum, că e nominalizat, ştie că nu se poate baza încă pe cele patru voturi ale Partidului Naţional Basc şi pe cele 11 deţinute de cele două partide catalane. La fel ca Alberto Feijoo, prima opţiune a regelui şi respinsă vinerea trecută de Congres, Sánchez trebuie acum să negocieze fiecare vot, pentru că, inclusiv "Sumar", platforma de extremă stânga şi aliată a priori a socialiştilor a anunţat azi că "un acord e încă departe". Editorialiştii din Madeire remarcă situaţia ingrată în care a fost Pedro Sánchez azi.
Pe de o parte, ştie că fiecare vot ar trebui obţinut prin oferirea a ceva la schimb. Pe de altă parte, încrederea primită din partea regelui a însemnat şi menţionarea clară chiar în discursul de la palat că orice tip de referendum pentru separarea unui teritoriu de ţară este inacceptabil. Mai mult, nici despre amnistie nu a putut face o promisiune clară. Tot ce a putut declara legat de cererea separatiştilor a fost "o abordare generoasă a situaţiilor punctuale din fiecare teritoriu".
Săptămâna aceasta se va stabili o dată concretă pentru vot, când vor fi două zile, una de dezbateri şi alta pentru votul propriu-zis. Dacă va obține 176 de voturi, va fi din nou premierul Spaniei, un lucru realizabil dacă toate voturile care l-au respins pe adversarul său, Alberto Feijoo, adică 178, s-ar transforma în voturi pentru el. Dacă nu, singura variantă constituţională este repetarea alegerilor generale, relatează Rador Radio România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News