Spania are nevoie de 25 de milioane de muncitori străini pentru a putea plăti pensiile în următorii ani

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)

Pe măsură ce se apropie pensionarea generațiilor din generația baby boomers, populația îmbătrânită a Spaniei și rata de natalitate în scădere înseamnă că această țară va avea nevoie de milioane de lucrători străini pentru a menține fondul public de pensii și pentru a consolida piața muncii, avertizează Banca Spaniei.

Un studiu recent realizat de Banca Spaniei estimează că țara va avea nevoie de până la 25 de milioane de lucrători imigranți în plus până în 2053 pentru a combate îmbătrânirea demografică și pentru a menține raportul dintre lucrători și pensionari în vederea susținerii sistemului de pensii.

În lipsa unui aflux de mai mulți lucrători străini sau a unei creșteri bruște a ratei natalității în Spania, lucru care pare foarte puțin probabil, experții se tem că disparitatea tot mai mare dintre persoanele în vârstă de muncă și pensionari ar putea pune în pericol sistemul public de pensii pe termen mediu și lung.

Populația spaniolă îmbătrânește

 

La fel ca în multe țări din lumea occidentală, populația spaniolă îmbătrânește, procentul populației cu vârsta de peste 65 de ani urmând să atingă un vârf în 2050, când aproape una din trei persoane va avea 65 de ani sau mai mult.

Până în 2035, se preconizează că aproximativ unul din patru spanioli (26,0 %) va avea 65 de ani sau mai mult. În prezent, această cifră reprezintă aproximativ o cincime din populație.

În plus, această situație este agravată de scăderea ratei natalității.

Rata natalității din Spania a atins un nivel record în 2023, scăzând la cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor, potrivit datelor INE. Rata de fertilitate a Spaniei este a doua cea mai scăzută din Uniunea Europeană, cifrele Eurostat arătând că în Spania au existat doar 1,19 nașteri pe femeie în 2021, comparativ cu 1,13 în Malta și 1,25 în Italia.

Dacă nu se schimbă nimic, se preconizează că raportul actual de 3,8 persoane de vârstă activă pentru fiecare pensionar se va prăbuși la doar 2,1 până în 2053, potrivit proiecțiilor INE citate de publicația The Local.

Menținerea acestui raport pare puțin probabilă în viitor, potrivit concluziilor raportului, lucru care ar pune presiune asupra pensiilor fără a crește semnificativ contribuțiile de securitate socială în rândul persoanelor de vârstă activă.

Raportul Băncii Spaniei notează că "imigranții au rate ridicate de participare la muncă, în general peste cele ale nativilor - în 2022, 70 la sută și, respectiv, 56,5 la sută".

Peste trei decenii, INE se așteaptă ca Spania să aibă 14,8 milioane de pensionari, 18 milioane de cetățeni spanioli de vârstă activă și 12 milioane de străini. Pentru a menține acest raport, Banca Spaniei prevede că populația imigrantă activă ar trebui să crească cu peste 25 de milioane, ajungând la un total de 37 de milioane în total.

Sosirea a 25 de milioane de străini pare puțin probabilă

 

Sosirea a 25 de milioane de străini în vârstă de muncă pare puțin probabilă, dacă nu chiar imposibilă. Pentru a realiza acest lucru, ar trebui ca aproximativ 1 milion de imigranți să intre în Spania în fiecare an (fără a lua în considerare plecările), o cifră fără precedent în istoria recentă.

Pentru a pune cifra în context, între 2002 și 2022, sosirile nete în Spania au ajuns la cinci milioane, de aproximativ cinci ori mai puțin decât ar fi necesar pentru a menține echilibrul între lucrători și pensionari.

Lăsând la o parte aspectele economice, chiar dacă o astfel de creștere ar fi plauzibilă din punct de vedere statistic, o astfel de creștere a migrației nete ar fi controversată atât din punct de vedere politic, cât și social.

Și nici măcar nu este sigur că fluxurile crescute de migranți ar fi capabile să acopere deficitul de persoane de vârstă activă și să susțină pensiile publice.

"Capacitatea fluxurilor migratorii de a atenua în mod semnificativ procesul de îmbătrânire a populației este limitată", a avertizat Banca Spaniei în raportul său.

Ceea ce sugerează aceste proiecții este că, în deceniile următoare, sistemul public de pensii din Spania va trebui să fie susținut de contribuția unui număr mai mic de lucrători în general. Acest lucru înseamnă, probabil, plăți mai mari de asigurări sociale.

"Fluxurile migratorii au fost foarte dinamice în ultimii ani, dar nu pare probabil ca acestea să poată evita procesul de îmbătrânire a populației... și nici să rezolve complet dezechilibrele care ar putea apărea pe piața spaniolă a muncii în viitor", se arată în raport. 

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel