Spania. Bonus de 2.500 de euro pentru cei care locuiesc cu persoane în vârstă de peste 75 de ani

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Autoritățile spaniole aplică o deducere de 1.150 de euro pentru cei care au în îngrijire pe cineva peste 65 de ani, la care se adaugă 1.400 de euro dacă au peste 75 de ani. Iată cum poți aplica pentru acest bonus.

Persoanele care locuiesc cu o persoană în vârstă de peste 75 de ani pot beneficia de un ajutor financiar de 2.550 de euro de la Agenția Fiscală din Spania, cu condiția să îndeplinească anumite cerințe. Acest beneficiu constă într-o deducere fiscală de 1.150 de euro pentru cei care au în întreținere o persoană de peste 65 de ani, și o sumă suplimentară de 1.400 de euro pentru cei care au un ascendent de cel puțin 75 de ani.

Scopul principal al acestui ajutor este de a oferi suport financiar gospodăriilor în care locuiesc seniori cu venituri reduse, ajutându-i astfel să facă față cheltuielilor cotidiene.

Pentru a beneficia de această deducere, este important ca persoanele care au în grijă un senior de peste 75 de ani să fie conștiente de criteriile stabilite de Agenția Fiscală. Aceasta include, în primul rând, statutul de ascendent, ceea ce înseamnă că persoanele eligibile pot fi părinți, bunici sau străbunici, fie biologici, fie adoptivi. În plus, ascendentul trebuie să aibă vârsta corespunzătoare și să locuiască împreună cu contribuabilul cel puțin jumătate din an, având un venit anual sub 8.000 de euro.

Ce este considerat ascendent? Tată, mamă, bunici sau străbunici, fie prin natură, fie prin adopție. 

Ce condiții trebuie îndeplinite

 

Cei care doresc să solicite ajutorul de 2.550 de euro trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: ascendentul să fie peste 75 de ani, să fie în întreținerea contribuabilului, să locuiască împreună în casa familiei pentru o perioadă semnificativă, iar venitul acestuia să nu depășească 8.000 de euro pe an.

De asemenea, dacă ascendentul este internat într-un centru specializat, se poate aplica aceeași deducere, cu mențiunea că nu se aplică persoanelor care declară un venit mai mare de 1.800 de euro.

În plus față de aceste deduceri naționale, anumite Comunități Autonome oferă stimulente specifice pentru contribuabilii care au în grijă persoane vârstnice. De exemplu, în Andaluzia, familiile cu ascendenți de peste 75 de ani pot beneficia de o deducere de 100 de euro, în timp ce în Comunitatea Valenciană deducerea este de 197 de euro pentru fiecare ascendent de peste 75 de ani sau cu handicap.

În Castilia-La Mancha, deducerea este de 150 de euro, iar în Comunitatea Madrid, contribuabilii pot beneficia de 1.546,50 euro pentru fiecare persoană în îngrijire cu vârsta de peste 65 de ani.

Exemplu de calcul

 

Pentru a vedea clar toate aceste deducții, publicația Noticias Trabajo publică și un caz practic.

Se dă un cuplu. Cu ei locuiesc mama acestuia, care are 68 de ani (cu un venit anual de 4.000 de euro), și tatăl ei, care are 78 de ani și nu are venituri. Amândoi locuiesc tot timpul anului cu contribuabilii.

În acest caz, atunci când depuneți declarația de impozit pe venit, puteți deduce:

1.150 euro pentru mamă (peste 65 de ani) + 1.150 euro pentru tată (peste 65 de ani) + 1.400 euro (supliment pentru tatăl având peste 75 de ani). Totalul ar fi de 3.700 de euro.

De exemplu, dacă unul dintre cei doi a trăit mai mult de jumătate de an cu un alt copil, nu se poate aplica nicio deducere pentru acel părinte.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel