Spania. Catalonia elimină permisul sanitar pentru accesul în baruri, restaurante și săli de sport  

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Regiunea spaniolă Catalonia a decis să pună capăt începând de vineri obligativităţii de prezentare a unui "permis sanitar" pentru a intra în baruri, restaurante şi săli de sport, considerând această formalitate drept lipsită de eficacitate în faţa contagiozităţii variantei Omicron a noului coronavirus, relatează joi AFP. 

"O parte importantă din populaţie este susceptibilă din nou să fie infectată (...), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala", a explicat într-un comunicat guvernul regional catalan, care urmează astfel recomandarea unui comitet de experţi.

"În consecinţă, eficacitatea utilizării obligatorii a certificatului COVID scade", se adaugă în comunicatul citat.

Decizia a fost publicată joi în monitorul oficial regional.

În Catalonia, regiune turistică unde trăiesc 7,7 milioane de oameni, aşa-zisul permis sanitar este cerut de la finele lui noiembrie anul trecut la intrarea în baruri, restaurante şi săli de sport.

Deşi numărul de cazuri de infectare se menţine foarte ridicat în Catalonia, spitalele nu mai sunt saturate în măsura în care autorităţile să considere că se poate ajunge la cel mai pesimist scenariu. Prin urmare, regiunea a ridicat majoritatea restricţiilor, marţi fiind anulate limitele de ocupare a restaurantelor şi limita de zece persoane pentru reuniuni private.

Acum o săptămână a fost ridicată şi interdicţia de circulaţie între 1.00 şi 6.00 a.m. impusă de la sfârşitul lui decembrie într-o mare parte din regiune, inclusiv la Barcelona, singura restricţie ce rămâne în vigoare fiind închiderea discotecilor.

În Spania, unde regiunile sunt competente în materie de sănătate, unele dintre administraţiile locale au instaurat permisul sanitar pentru acces într-o serie de spaţii publice.

În pofida ratei ridicate de vaccinare - 90,7% din populaţia de peste 12 ani vaccinată cu "schema completă" -, cazurile de infectare cu noul coronavirus au explodat de la finele lui decembrie în Spania, care înregistrează una din cele mai mari incidenţe din Europa.

Și Anglia a anunțat că va renunța la majoritatea restricțiilor.

Anglia renunța la majoritatea restricțiilor. Boris Johnson: "Vânt de libertate"

 

Anglia a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală alături de care, aşa cum speră Guvernul de la Londra, populaţia locală se va obişnui să trăiască, aşa cum o face deja în cazul gripei, informează AFP. 

Acest "vânt de libertate" vine la momentul potrivit pentru prim-ministrul Boris Johnson, a cărui poziţie în fruntea Guvernului a fost fragilizată de scandalul petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, evenimente care nu au respectat restricţiile impuse împotriva noului coronavirus.

După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice - printre cele mai uşoare din Europa - introduse în decembrie 2021 în urma creşterii uriaşe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron: obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.

"Atunci când COVID-19 devine o afecţiune endemică, trebuie să înlocuim obligaţiile legale cu sfaturi şi recomandări", a subliniat săptămâna trecută Boris Johnson în faţa deputaţilor englezi.

Opunându-se anulării obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în transportul în comun, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că va menţine această măsură în capitala britanică.

"S-ar părea că regăsim Londra aşa cum era în trecut", a declarat bucuroasă Elizabeth Hynes, o femeie de 71 de ani aflată în proximitatea catedralei Saint-Paul, în centrul capitalei Marii Britanii. "Ne dăm seama cât de mult ne-au lipsit teatrele şi spectacolele formidabile", a adăugat ea.

"Lucrurile trebuie să revină la normal", a mai spus ea, dezvăluind şi că, deşi suferă de un melanom, nu a contractat niciodată noul coronavirus. "Am avut noroc, trebuie să bat în lemn. Nu ştii niciodată ce îţi va aduce ziua de mâine. Trebuie să profiţi de viaţă", a subliniat londoneza.

Sfârşitul perioadei de izolare

 

Lewis Colbyn, un barman de 39 de ani care a avut deja COVID-19 şi care nu se teme să contracteze din nou boala, abordează această nouă fază cu optimism şi prudenţă: "Eu nu sunt un om de ştiinţă, nu deţin toate răspunsurile. Poate că această decizie vine prea devreme, poate că vine prea târziu, nu ştiu". De asemenea, el a spus că va continua să poarte o mască sanitară în mijloacele de transport public şi atunci când se află în magazine.

Mai reticentă decât celelalte naţiuni din componenţa Marii Britanii (Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) în ceea ce priveşte implementarea restricţiilor antiepidemice, Anglia le-a anulat, într-o primă fază, pe majoritatea dintre ele în data de 19 iulie 2021, supranumită "ziua libertăţii".

Însă apariţia în toamna anului trecut a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a determinat Guvernul lui Boris Johnson să declanşeze "Planul B", în pofida opoziţiei exprimate de o parte din majoritatea guvernamentală.

Acele măsuri aveau scopul de a consolida protejarea populaţiei engleze graţie unei campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel ("booster") şi să încerce să îi convingă pe reticenţi să se vaccineze. Aproximativ 37 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost astfel administrate, permiţând, potrivit Guvernului, reducerea numărului de cazuri grave şi de spitalizări, precum şi scăderea presiunii pe sistemul naţional de sănătate.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

În perioada în care numărul cazurilor de COVID-19 cunoştea o creştere explozivă în timpul sărbătorilor de iarnă, Boris Johnson a rezistat în faţa apelurilor privind înăsprirea restricţiilor antiepidemice. El consideră în prezent că faptele i-au dat dreptate: spitalele engleze au rezistat în faţa valului Omicron, numărul pacienţilor care necesitau conectarea la un ventilator nu a crescut niciodată, iar numărul infectărilor a scăzut considerabil.

Cu toate acestea, Marea Britanie, una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemie, cu aproape 155.000 de decese asociate COVID-19, continuă să raporteze aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Potrivit unui studiu publicat de Imperial College din Londra, nivelul infectărilor rămâne ridicat mai ales la copii şi la adolescenţi. Dintre cei 3.500 de participanţi la un studiu amplu care au fost testaţi pozitiv între 5 şi 20 ianuarie, două treimi contractaseră deja noul coronavirus în trecut.

Prim-ministrul Boris Johnson speră chiar să anuleze în luna martie obligativitatea privind izolarea la domiciliu în cazul unui test pozitiv, "la fel cum nu există o obligaţie legală pentru oamenii care au gripă să se izoleze".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel