Spania. Dormeau pe jos și munceau 12 ore pe zi: Muncitori, între care și români, ademeniți la muncă, dar exploatați și umiliți

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Poliția națională a arestat 43 de persoane aparținând unei organizații care a exploatat peste o sută de cetățeni în ultimii cinci ani. Unii dintre muncitri erau de origine română.

Poliția națională a arestat 43 de persoane într-un sat din Malaga care făceau parte dintr-o organizație dedicată exploatării și regularizării migranților prin mijloace frauduloase. Cei arestați desfășurau această activitate ilegală de cel puțin cinci ani, pentru care creaseră două societăți agricole în comuna Casarabonela din Malaga.

Majoritatea victimelor, peste o sută de persoane, sunt cetățeni de origine marocană aflați în situație administrativă neregulamentară, care au fost obligați să muncească mai mult de 12 ore chiar și în timpul celor mai mari valuri de căldură din timpul verii și au dormit pe jos în "case distruse, în condiții subumane", potrivit unor surse din cadrul poliției, citate de El Pais.

Muncitori, între care și români, ademeniți la muncă, în Spania dar exploatați și umiliți

 

Datele Centrului de informații împotriva terorismului și a crimei organizate (CITCO) arată că Andaluzia este comunitatea autonomă în care situația lucrătorilor este cea mai inspectată. Acest lucru este înregistrat de 3.914 persoane în 2021 (ultimul an disponibil), când 11 persoane au fost arestate pentru trafic de forță de muncă în această regiune, cifră care a ajuns la 31 în întreaga țară.

Potrivit Ministerul spaniol de Interne, în toată Spania, la nivelu anului 2021, au fost arestate doar 31 de persoane pentru trafic de forță de muncă -mai ales în Andaluzia, cu 11, și Catalonia, cu 9- și că cifra ajunge la 244, majoritatea de naționalitate spaniolă și română, începând din 2017. În perioada de cinci ani cuprinsă între acel an și 2021, au fost eliberate 518 persoane exploatate, dintre care 273 de bărbați, 24 de minori și restul femei.

Majoritatea lucrătorilor inspectați - aproximativ 13 000 pe an - sunt cetățeni spanioli, urmați de marocani și români.

Spania. Muncitorii dormeau pe jos și munceau 12 ore pe zi

 

Liderul organizației este un cetățean marocan care a înființat prima dintre cele două companii ale sale în 2017 în Casarabonela, un mic sat cu puțin peste 2.500 de locuitori din regiunea Sierra de las Nieves, la vest de capitala Malaga. Pentru el lucrau atât migranții obișnuiți, cât și cei în situație nereglementată. Diferența era că aceștia din urmă trebuiau să lucreze mai multe ore și să primească un salariu mai mic.

Surse din cadrul anchetei explică faptul că cele mai multe dintre persoanele care nu aveau documente au ajuns în Spania cu barca. Nevoia și vorba i-a adus în Casarabonela, unde au fost exploatați în muncile agricole și au locuit în case vechi din centrul orașului, care aparțineau rețelei infracționale. Dormeau înghesuiți pe pături, pe podea sau pe saltele în camere mici, cu pereți umezi și scorojiți.

Liderul rețelei oferea serviciile muncitorilor săi, atât cei care lucrau în mod regulat, cât și cei care lucrau neregulamentar, diferiților întreprinzători agricoli din zonă. Aceștia din urmă, "în deplină cunoștință de cauză", potrivit agenților implicați în anchetă, au angajat echipajele. Acestea erau formate dintr-un membru al organizației, care era șeful, și angajați care erau exploatați prin muncă.

Poliția: „Condițiile de muncă puneau în pericol viața acestor persoane"

 

În funcție de anotimp, culegeau lămâi, caravele, măsline sau alte produse din regiunea Sierra de las Nieves sau din împrejurimile comunei Coín, în Valea Guadalhorce. Zilele ar putea fi extinse la 12 ore pe zi, în ciuda faptului că munca este foarte fizică. Polițiștii au fost frapați de faptul că aceste circumstanțe s-au menținut chiar și în timpul verii și a diferitelor valuri de căldură pe care Andaluzia le-a cunoscut în timpul sezonului estival din 2022, "punând în pericol viața acestor persoane".

Pentru a afla toate detaliile organizației, agenții au desfășurat o misiune complexă, care a început în noiembrie 2021, în urma unui pont primit de la Oficiul pentru Străini din Malaga. Nu a fost ușor să se efectueze monitorizări sau inspecții într-un mediu rural și într-un oraș mic, unde toți vecinii se cunosc între ei și orice străin atrage atenția. Nu a fost ușor nici să se descâlcească rețeaua de contracte de afaceri și de muncă dezvoltată de organizație, care a beneficiat de sprijinul mai multor angajați ai unei agenții și al unui avocat. De fapt, anchetatorii au descoperit că societățile au comis, de asemenea, fraude fiscale legate de impozitul pe profit, TVA și impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Patroni, avocați și lideri ai grupării infracționale, arestați

 

Rețeaua a fost, de asemenea, utilizată pentru a regulariza în mod fraudulos statutul migranților din Maroc. Aceștia din urmă trebuiau să plătească între 1.500 și 3.000 de euro pentru ca responsabilii să le furnizeze contracte de muncă fictive prin care puteau obține permise de ședere și de muncă pentru a-și regulariza situația administrativă. Alții au cumpărat în mod direct contracte pentru a plăti contribuții de asigurări sociale și pentru a avea acces la diverse prestații sociale, cum ar fi ajutorul de șomaj, fără să fi lucrat și chiar în timp ce locuiau în țara de origine.

Operațiunea a culminat cu arestarea a 43 de persoane de diferite naționalități, majoritatea spanioli și marocani. Printre cei arestați se numără atât liderul, cât și membrii organizației criminale, care funcționa cel puțin din 2017 și a cărei exploatare prin muncă face peste o sută de victime. De asemenea, au fost arestați oameni de afaceri din zona Casarabonela, care au contractat serviciile rețelei în deplină cunoștință de cauză, precum și cei care au cumpărat contracte pentru a frauda finanțele publice.

Angajații firmei de consultanță și avocatul care a colaborat cu banda au fost acuzați de diverse infracțiuni, deși nu au fost arestați. În timpul perchezițiilor efectuate, polițiștii de la Poliția Națională au ridicat 56.985 de euro în numerar, patru telefoane mobile și diverse documente care vor permite extinderea anchetei.

 

------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4  

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel