Spania. Eutanasierea românului „pistolar din Tarragona”, oprită de judecători: Marin Eugen Sabău a împușcat trei foști colegi și un polițist

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un judecător a oprit eutanasierea cerută de Eugen Marin Sabău, așa-numitul „pistolar din Tarragona”, programată pentru 28 iulie. Noua decizie judecătorească alimentează dezbaterea etică în jurul cazului.

Marin Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, este acuzat că a împușcat trei foști colegi de la firma de pază de la care a fost concediat în decembrie anul trecut. Apoi a fugit, s-a baricadat într-o casă, iar în schimbul de focuri cu polițiștii, un agent a fost rănit de un glonț. În urma împuşcăturii, românul a suferit o leziune medulară. Luna trecută, de la spitalul penitenciarului unde se află, bărbatul a cerut eutanasierea și urma să aibă loc pe 28 iulie.

Sindicatul Polițiștilor a cerut deja în iunie ca eutanasierea să nu fie autorizată, susținând că bărbatul trebuie să meargă mai întâi în judecată pentru a-și rezolva responsabilitățile și că victimele au dreptul la plata unor sume compensatorii. În urmă cu două săptămâni, judecătorul titular a decis să nu oprească procesul de eutanasiere, ca măsură de precauție.

Însă, în apel, un alt judecător a dispus acum oprirea eutanasierii.

Spania. Undă verde pentru eutanasierea românului care a împușcat trei foști colegi și un polițist: Judecătorii au decis pentru „Pistolarul din Tarragona”

 

Cazul românului a generat dezbateri intense

 

Cu siguranță, este cel mai complex caz de lege al eutanasierii, afirmă presa din Spania. Cazul a generat dezbateri de când s-a cunoscut cererea de eutanasiere. Ar trebui să cântărească mai mult dreptul la moarte demnă a deținutului sau procesul judiciar și dreptul victimelor de a fi despăgubite? Fără a cunoaște detaliile cererii de eutanasiere sau a cazului în Justiție, experții consultați consideră că este un caz fără precedent în Catalonia, de când legea de stat a eutanasierii a fost aplicată în iunie anul trecut.

„Legea nu poate prevedea totul”, spune Cristina Vallès, președintele Associació Dret a Morir Dignament (DMD). 

Màrius Morlans consideră că în acest caz două drepturi intră în conflict și „trebuie stabilit un echilibru, nu cred că unul ar trebui să prevaleze pe celălalt”. „Justiția veghează pentru ca exercitarea libertăților individuale să nu încalce drepturile altora, așa că nu mă îndoiesc că românul îndeplinește condițiile pentru a cere eutanasierea și dacă aceasta a fost acordată nu mă îndoiesc de decizie, dar dacă a agresat alte persoane, au și dreptul la reparație morală și materială, iar dacă este agent de pază, înseamnă că veghea și asupra societății, așa că trebuie să găsim o modalitate de a face compatibile drepturile conflictuale”.

Cristina Vallès arată că „orice persoană, chiar dacă a săvârșit o infracțiune, are dreptul de a cere eutanasierea și că aceasta să fie acordată dacă îndeplinește criteriile stabilite de lege. Dar, în egală măsură, fiecare victimă are dreptul la despăgubiri. Avem încredere că Justiția va găsi mecanisme astfel încât victimele să poată fi despăgubite fără a suspenda eutanasierea”.

Spania. Mesajele românului care a împușcat trei colegi: „Sărbători fericite, ticăloșilor!”. Eugen a semănat teroare: „Se plângea de toate”

 

137 de cereri de eutanasiere în Catalonia

 

Dacă se așteaptă un proces, Vallès și Morlans avertizează că ar putea dura timp și amânarea eutanasierii ar putea însemna „tratament inuman”, „durere inutilă” pentru solicitant, dacă medicii au certificat că acesta îndeplinește cerințele pentru a avea acces la ea.

Eutanasierea poate fi solicitată de oricine are suferințe insuportabile (fizice sau psihice) din cauza unei patologii grave și incurabile. Vallès asigură că „legea aprobată este foarte garantă”, fiecare cerere este evaluată de medici și juriști și trebuie aprobată de Comisia de Garanție și Evaluare a Cataloniei, formată din mai mulți experți. Morlans este de acord și nu pune la îndoială eutanasierea dacă aceasta a fost autorizată. 

În primul an de aplicare a legii, în Catalonia au existat 137 de cereri de eutanasiere, 60 dintre ele deja îndeplinite. Solicitările au fost soluționate în medie de 47 de zile.

Poate acest caz să pună sub semnul întrebării o lege care a durat deja ani de zile să se realizeze? „Nu”, spune Vallès. „După un an de funcționare, nu cred, eutanasierea este normalizată așa cum ar trebui să fie în sistemul de sănătate. Trebuie să vă gândiți că eutanasierea este planificată pentru cazuri particulare, de mare suferință, la persoanele în vârstă sau mai tinere, dar nu reprezintă mai mult de 2% din decese în țările în care a fost reglementată, așa că accentul ar trebui pus și pe drepturile un sfârșit de viață bun pentru 98% dintre oameni”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel