Spania. Fals patron român, acuzat că a exploatat 12 conaționali: "Zile de lucru maraton, fără un orar stabilit, plătiți la bucată"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fals om de afaceri român, arestat pentru că a exploatat 12 conaționali care lucrau ca zilieri "maratoniști, fără program" pe o podgorie din Valladolid, Spania. Mai mult, aceștia erau plătiți „la bucată“, în funcție de câtă muncă depuneau cantitativ într-o zi. Patronul le oferea  un salariu de tip piramidă, având în vedere că din acești bani le erau oprite costurile de cazare, aprovizionare, hrană și transport până la locul unde trebuiau să lucreze în timpul zilei.

O echipă formată din 12 bărbați de naționalitate română lucra zi de zi în podgoriile din Villanueva de Duero (Valladolid), un oraș de lângă râul Duero care trăiește din producția de struguri. Grupul era condus de un bărbat care a fost arestat pentru că exploata echipa în "zile de lucru maraton, fără un orar stabilit" și plătea muncitorii "la bucată", potrivit Poliției Naționale.

Acțiunea poliției a fost denumită "Operațiunea Panas" și a fost organizată între Poliția Națională din Valladolid și Inspectoratul de Muncă și Securitate Socială.

Atât muncitorii, cât și bărbatul arestat sunt de naționalitate română și, spre deosebire de multe dintre aceste cazuri de abuz în muncă a străinilor, zilierii aveau actele în regulă. Patronul pretindea că este om de afaceri, deși nu avea niciun fel de documente ca om de afaceri sau ca lucrător pe cont propriu, pentru a furniza forță de muncă pe câmp și a acționat de fapt ca intermediar între fermierii locali și angajații pe care îi ținea în condiții îngrozitoare.

Spania. Fals patron român, acuzat că a exploatat 12 conaționali

 

Ancheta a început în septembrie anul trecut și a dus la această arestare pentru o infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor din falsa poziție de intermediar de "prestare de servicii agricole", după cum a informat poliția într-un comunicat de presă.

La 14 septembrie, o inspecție într-o podgorie din Villanueva de Duero a servit la localizarea și identificarea celor 12  zilieri "care lucrau la ordinele unui om de afaceri de origine română, care acționa ca intermediar între fermieri și muncitori pentru a furniza forță de muncă pe câmp". În scurt timp au descoperit că acesta era un alibi fals și că nu era înregistrat în sistemul de ocupare a forței de muncă și nu plătea contribuții la asigurările sociale.

Românul arestat s-a aflat la locul intervenției poliției și a recunoscut pentru prima dată că era "responsabil și răspunzător" pentru personalul, care, de asemenea, nu avea contract și nu era prezent la securitatea socială. După această primă versiune, inculpatul a susținut că este doar un alt lucrător și a indicat proprietarul terenului, încercând să determine anchetatorii să creadă că, în mod normal, această persoană "angaja direct zilieri", dar că, cu această ocazie, "din cauza circumstanțelor meteorologice, avea nevoie de forță de muncă imediat, ceea ce l-a determinat să îl contacteze pe el ca intermediar".

Muncitori români din podgorii lucrau "zile de lucru maraton, fără un orar stabilit"

 

Cei 12 bărbați identificați sunt, de asemenea, români. Contrar a ceea ce se întâmplă de obicei în acest tip de operațiune, aceștia aveau un permis de ședere și de muncă valabil în Spania. Prin urmare, "nu a existat niciun impediment legal pentru a-i angaja și a-i înregistra ca lucrători în sistemul de securitate socială".

Pe lângă faptul că îi ținea în mod neregulamentar, muncitorii români nu aveai orar de lucru, erau plătiți "la bucată" în "schimburi maraton" și erau mutați în diferite zone agricole pentru a lucra aproape fără pauză.

Presupusul angajator, care a fost eliberat pe cauțiune, le-a oferit, de asemenea, cazare într-o locație din provincia Valladolid, despre care poliția nu a oferit mai multe detalii. Din această dublă postură de angajator și persoană care le asigură cazare, el le-a oferit lucrătorilor români un salariu de tip piramidă, având în vedere că din acești bani le-a oprit costurile de cazare, aprovizionare, hrană și transport până la locul unde trebuiau să lucreze în timpul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel