Ministerul de Interne consideră că Garda Civilă este responsabilă de crima comisă împotriva Luciei P., femeia care a fost ucisă de soțul ei la câteva ore după ce a mers în zadar la cazarma din Pollença pentru a-l denunța. În rezoluția administrativă, bazată pe un aviz al Consiliului de Stat, se afirmă că ofițerii nu au asistat în mod corespunzător victima și nici nu au aplicat protocolul pentru cazurile de violență de gen, ceea ce ar fi putut "foarte probabil să prevină rezultatul fatal".
Citește mai multe: Spania. Lucia, o româncă de 47 de ani, înjunghiată de partener în balconul casei. Alte 43 de femei, ucise în același loc
Astfel, aceasta stabilește o legătură directă între crimă și neglijența agenților, care "a contribuit la menținerea unei situații de mare risc" și implică o "funcționare anormală" a administrației. Astfel, instanța le-a dat dreptate celor doi copii ai Luciei care, prin intermediul avocatului Antoni Monserrat, au cerut despăgubiri de la stat și le-a acordat câte 40.000 de euro pentru fiecare, drept daune. Soțul femeii, Ioan Ciotau, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru această crimă; ancheta judiciară privind acțiunile poliției a fost închisă, deoarece s-a constatat că cei patru ofițeri nu au comis nicio infracțiune.
Pe aceeași temă: Spania. O ROMÂNCĂ cere pedeapsă maximă pentru tatăl ei. I-a UCIS mama
În rezoluție, semnată de către José Antonio Puigserver, secretarul general tehnic al Ministerului de Interne din Mallorca, se precizează că Lucia P., o româncă de 47 de ani, s-a prezentat la cazarma Gărzii Civile din Pollença la ora șase dimineața zilei de 29 mai 2016 "pentru a depune o plângere împotriva soțului său" pentru "hărțuirea și violența pe care acesta o suportase împotriva ei". Femeia "a intrat în contact cu cinci agenți", care au făcut-o "să aștepte aproape cinci ore", în ciuda cărora a plecat "fără să fi fost tratată în mod corespunzător și fără să depună o plângere". Prin urmare, nu a fost adoptată niciuna dintre "măsurile adecvate pentru a-i acorda asistența și protecția cuvenite", deoarece protocolul stabilit privind acțiunile Guardia Civil în materie de violență de gen nu a fost activat în niciun moment în momentul în care a fost depusă plângerea.
Spania. Garda Civilă, condamnată că nu a reușit să prevină asasinarea unei românce
Puigserver detaliază că Lucia le-a spus agenților că soțul ei a urmărit-o până la cazarmă și că și-a exprimat intenția de a-l denunța primilor gardieni pe care i-a întâlnit, pe care i-a abordat în timp ce își parcau mașina la poarta cazărmii.
În ciuda acestui fapt, Lucia a fost asistată "în sala de așteptare și în timp ce stătea în picioare". În niciun moment nu a fost mutată într-o altă cameră pentru ca "într-un mod calm, liniștit și luându-și timpul necesar, să poată fi sinceră și să explice în detaliu motivele apariției sale la acea oră nepotrivită și motivul pentru care a spus că se simte speriată și se teme că soțul ei i-ar putea face rău", se arată în hotărârea Ministerului de Interne.
Pagube de zeci de mii de euro pentru copiii Luciei
De asemenea, se detaliază că, după ce a părăsit cazarma, Lucia i-a spus bătrânei cu care locuia la acea vreme de ce nu a putut depune plângere. Potrivit acestei mărturii, ofițerii i-au spus că "dacă ea nu avea lovituri și el nu o lovise, nu puteau face nimic". În acest sens, căpitanul-șef al poliției judiciare din cadrul Gărzii Civile a subliniat într-un raport inclus în dosar că femeia a indicat că a suferit agresiuni și amenințări și că ar fi trebuit să preia plângerea și să pună în aplicare protocolul, care stabilește măsuri pentru a garanta protecția victimei.
Raportul Ministerului de Interne include concluziile devastatoare ale Consiliului de Stat în această privință, pentru care a solicitat un aviz. Consiliul a declarat că neglijarea suferită de Lucia a avut o legătură directă cu moartea sa. "Măsurile de asistență și protecție care ar fi trebuit luate, cu strictețe și bună logică, și care [...] ar fi putut foarte probabil să evite deznodământul fatal care din păcate s-a produs, nu au fost adoptate".
Lucia, ucisă în balconul casei de soțul ei
În rapoartele solicitate de Ministerul de Interne, Garda Civilă nu a recunoscut nicio responsabilitate. Însuși colonelul-șef al Insulelor Baleare, Alejandro Hernández Mosquera, s-a opus de două ori constatării unei funcționări defectuoase a administrației și, în consecință, primirii de despăgubiri de către copiii lui Lucia. El a susținut că procesul intentat împotriva a patru ofițeri pentru acțiunile lor a fost închis, deoarece nu s-a constatat nicio infracțiune.
Ministerul de Interne și Consiliul de Stat răspund că această împrejurare "nu implică o exonerare" de responsabilități. Astfel, se concluzionează că, deși moartea lui Lucia a fost o consecință directă a uciderii de către soțul ei, acțiunile gardienilor "au contribuit la permiterea menținerii unei situații de risc ridicat, care nu este în concordanță cu exigențele care, în materie de ordine publică și poliție de securitate, corespund administrației". În hotărâre se precizează că a existat "un concurs de cauze".
Pe lângă susținerea cererii copiilor lui Lucia, hotărârea instanței solicită "rigoare și diligență extremă" în ceea ce privește asistența acordată victimelor violenței de gen și "consolidarea pregătirii" ofițerilor însărcinați cu asistența acestora.
----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News