O săptămână-cheie pentru a pune capăt, cel puțin pentru moment, pandemiei și pentru a reveni la normalitate, cu câteva excepții. Ministerul Sănătății și comunitățile autonome se vor reuni în următoarele ore (mâine, în Consiliul Interteritorial de Sănătate, iar joi, în Comisia de Sănătate Publică) pentru a decide dacă elimină sau nu obligația de a purta măști în interiorul mijloacelor de transport în comun, cerință care va fi modificată printr-o recomandare.
Acest lucru a fost solicitat de unele comunități, printre care Madrid și Castilla y León, dar și de experții în sănătate publică, care consideră că situația epidemiologică din Spania, cu o rată de incidență în 14 zile la persoanele de peste 60 de ani care continuă să scadă (129 de cazuri la 100.000 de locuitori) și se așteaptă să continue să scadă în zilele următoare. Și, mai presus de toate, datorită incidenței scăzute în spitale și în secțiile de terapie intensivă. Aceste cifre, spun ei, justifică eliminarea obligativității purtării măștilor în transportul în comun, o măsură care poate oricând "reveni" dacă situația epidemiologică se schimbă, avertizează aceleași surse.
Măștile de protecție vor fi păstrate "pentru o perioadă lungă de timp" în centrele de sănătate și spitale
Această opinie este împărtășită și de epidemiologii din Ministerul Sănătății, care consideră că nu mai are sens, cu datele actuale, menținerea obligativității purtării măștilor în mijloacele de transport în comun, în condițiile în care majoritatea cetățenilor participă la acte și evenimente de masă unde nu este necesară purtarea acestui articol vestimentar. Ministrul Sănătății, Carolina Darias, nu s-a pronunțat nici în favoarea, nici în defavoarea acesteia și s-a referit, ca de obicei, la recomandarea experților din departamentul său, inclusiv a Centrului de coordonare a alertelor și urgențelor sanitare, condus de Fernando Simón.
Cu doar câteva zile în urmă, Simon susținea că "în momentul de față în mijloacele de transport nu pare foarte logică folosirea măștilor din punct de vedere tehnic", ca în multe alte locuri unde oamenii sunt expuși la adunări în masă, cum ar fi "concerte, baruri sau festivaluri sătești". Simón consideră că se poate lua în considerare eliminarea obligativității folosirii măștilor în transportul public, deși a precizat că, dacă dinamica pandemică se schimbă, ar putea fi necesară reintroducerea acesteia. Alte țări au făcut acest lucru și nu s-a întâmplat nimic, a spus el.
Unele comunități și-au exprimat neliniștea în legătură cu o cerere care este din ce în ce mai puțin satisfăcută pe zi ce trece de către cetățeni care uită treptat de coviltir. În acest sens, ministrul catalan al Sănătății, Josep Maria Argimon, nu a ezitat să ia poziție în favoarea recomandării utilizării măștilor în metrou sau în autobuz, în loc de a obliga oamenii să le poarte. "Avem un decret care te obligă să faci ceva ce nu faci", a spus el.
Spania ia în calcul renunțarea la măștile de protecție în mijloacele de transport în comun
Cu toții sunt de acord cu faptul că utilizarea măștilor va continua să fie obligatorie "pentru o lungă perioadă de timp" în spitale, centre de sănătate și cămine de bătrâni (lucrători și vizitatori). Există mai puțină unanimitate cu privire la faptul dacă va continua și în alte centre de sănătate, cum ar fi farmaciile, deși cei mai mulți cred că așa va fi, deoarece este un spațiu în care sunt concentrate persoanele cu anumite afecțiuni. Argimon a anunțat deja că odată cu venirea toamnei vor intensifica mesajele prin care recomandă folosirea măștilor. Este previzibil că odată cu sfârșitul perioadei de caniculă se va înregistra o creștere a numărului de infecții cu covid și cu virusurile respiratorii tradiționale, cum ar fi gripa.
Experții sunt de acord că vor exista vârfuri de infecții, dar nu se va întâmpla nimic asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în valurile anterioare. Aceasta este și părerea lui Fernando Simón, care consideră că, cu o "severitate moderată" a cazurilor ca până acum, cetățenii vor putea avea "o iarnă bună", potrivit La Vanguardia.
Cu toate acestea, totul depinde de faptul dacă nu apar noi variante și dacă eficacitatea vaccinului este menținută.
Indiferent de locul în care se pot purta sau nu măști, autoritățile sanitare pun un accent deosebit pe persoanele vulnerabile, în special pe cele imunocompromise, pentru a le purta ori de câte ori nu se poate menține distanța interpersonală sau în spații slab ventilate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News