Prețurile sunt în scădere. Deși consumatorii abia observă asta în buzunare și continuă să vadă cum banii nu le ajung, adevărul este că iunie a fost a patra lună consecutivă în care inflația a stagnat. Acest lucru este confirmat de datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INE), care certifică faptul că Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut foarte puțin, sub 2%, pentru prima dată în mai bine de doi ani, din martie 2021.
Concret, indicele general (care măsoară evoluția costului coșului standard de cumpărături) a crescut cu 1,9% în ritm anual). Cu toate acestea, prețurile alimentelor au continuat să crească, mai exact cu 10,3%.
În ciuda creșterii mari a prețurilor la alimente, creșterea prețurilor este cu un punct și jumătate mai mică decât în luna mai și se află la o distanță considerabilă față de creșterea de 16,6% din februarie.
Guvernul prelungește reducerea TVA pentru cele mai esențiale produse alimentare
Tocmai din acest motiv, pentru că umplerea căruciorului de cumpărături este încă foarte dificilă pentru multe familii, guvernul a decis să prelungească reducerea și eliminarea TVA pentru cele mai esențiale produse alimentare, relatează lavozdegalicia.es.
Există produse ale căror prețuri continuă să crească vertiginos: zahărul a crescut cu 45% în iunie (65,2% în regiunea Galicia) uleiului de măsline - cu 31%, laptele - cu aproape 20 %, carnea de porc - cu 15,7 % și cerealele - cu 13,4 %. De asemenea, mai scumpi decât în urmă cu un an sunt cartofii - cu 19,3 % și ouăle - cu 13,1 %.
Mai mult, a scăzut puternic prețul costul energiei și al combustibililor, cu 25% și, respectiv, 18%.
În pofida faptului că toți consumatorii vulnerabili continuă să-și strângă cureaua, Spania este prima țară europeană care menține inflația sub ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).
Cu toate acestea, organizații precum Fundación de las Cajas de Ahorros (Funcas) se așteaptă ca, în următoarele luni, IPC să revină de la acest minim anual din iunie, pentru a încheia anul 2023 la 5% și sub 4% în medie pe an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News