Spania a impus restricții stricte la fel ca și alte țări europene, privind desfășurarea înmormântărilor. Doar cinci persoane au voie să fie prezente la funeralii, pentru a-și lua rămas bun, iar totul durează 5 minute.
Părintele Edduar, un preot catolic îmbrăcat pentru Liturghie, iese din clădire pentru a saluta membrii familiei care își iau rămas-bun de la cei dragi. Șoferul deschide portbagajul, se vede doar un simplu sicriu din lemn. Stând în spatele mașinii, familia păstrează distanța.
Părintele Edduar stropește caseta sigilată cu apă sfințită. Apoi, totul se termină. Nu există elogiu, nici vizită, nici înmormântare publică. Aproape că nu este timp pentru o revedere.
„Puteți vedea pe fețele lor marea durere”
Pe măsură ce sicriul se îndepărtează, altul îi ia locul câteva momente mai târziu. Scurtele ceremonii sunt aproape la fel de constante ca fluxul de căldură care scapă din coșul crematoriului.
„Puteți vedea pe fețele lor marea durere", a spus părintele Edduar.
„Live" pe rețelele sociale pentru rudele și prietenii rămași acasă
Unii participanți la funeralii fac câte un „live" pe rețelele sociale pentru rudele și prietenii rămași acasă care vor să vadă și ele funeraliile. Nu acesta e finalul pe care și l-au imaginat mulți.
Bisericile din Spania au fost închise după ce s-a declarat starea de urgență, astfel că populația majoritar catolică din această țară nu mai poate vedea un preot catolic decât acolo, la cimitir.
„S-ar putea să sune puțin ciudat, dar consider un privilegiu, să fiu alături de ei în acest moment crucial", a spus preotul Edduar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News