'Lucrăm la un plan tehnic pentru a face, dacă va fi necesar, câteva ajustări la această lege, de care suntem mândri, dar care are efecte indezirabile pe care vom încerca să le evităm prin aceste modificări', a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, la postul public de radio, RNE.
Supranumită 'Numai DA înseamnă DA', această lege împotriva violenţelor sexuale a introdus obligativitatea consimţământului sexual explicit, o promisiune făcută de guvern după un viol colectiv care a indignat întreaga ţară.
Textul, intrat în vigoare la 7 octombrie, a abolit distincţia dintre delictul 'abuz sexual', cu pedepse mai mici, şi 'agresiunea sexuală', care includea violul şi necesita prezenţa violenţei sau a intimidării.
De acum, toate violenţele sexuale sunt 'agresiuni sexuale' în Codul Penal. Punerea în aplicare a acestei legi a declanşat totuşi o polemică, deoarece textul reduce, paradoxal, pedepsele pentru anumite tipuri de violenţe sexuale, ceea ce are ca efect nedorit eliberarea unor condamnaţi.
Spania. Legea adoptată recent împotriva violenţelor sexuale, după eliberarea unor condamnaţi, modificată
În Spania, pedepsele sunt modificare retroactiv dacă apare o schimbare la Codul Penal în beneficiul condamnaţilor. Conform media spaniole, 20 de persoane au ieşit astfel din închisoare în ultimele săptămâni, în timp ce alte 300 au beneficiat de o reducere a pedepselor.
Scurgerile din presă din weekend cu privire la dorinţa socialiştilor premierului Pedro Sanchez de a reforma legea a dus la un schimb de replici cu partenerii de la Podemos, stânga radicală, în cadrul coaliţiei aflate la putere. Partidul Popular (PP), principala formaţiune de opoziţie, a amplificat tensiunile oferindu-se să îi sprijine în parlament pe socialişti dacă aceştia vor să facă schimbările fără susţinerea Podemos, titrează Agerpres.
PSOE va reforma legea "doar da este da" pentru a crește pedepsele pentru infractorii sexuali
Propunerea Ministerului Justiției mărește sancțiunile prin introducerea unei circumstanțe agravante de violență sau intimidare. Acest lucru este ceea ce respinge Podemos, deoarece, în ciuda faptului că paragraful privind consimțământul este menținut în textul legii, ei insistă că faptul că o femeie trebuie să precizeze dacă s-a opus sau nu reprezintă deja un atac direct la consimțământ ca "inimă", ca piatră de temelie, după cum explică ei, a legii privind egalitatea, potrivit Consilierui în Ministerul Egalității, Isa Serra.
"Din momentul în care se cere violență sau intimidare, este o întoarcere la modelul anterior, care distruge progresele feministe conținute în legea 'doar da este da'", a subliniat Serra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News