Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat luni că guvernul său intenționează să limiteze posibilitatea ca cetățenii nerezidenți din afara UE să cumpere proprietăți în Spania, ca mijloc de soluționare a crizei imobiliare din țară.
Sanchez a făcut acest anunț în timpul prezentării măsurilor menite să rezolve problema creșterii uriașe a prețurilor proprietăților și a chiriilor în Spania.
„Am decis să limităm achiziționarea de proprietăți de către străinii din afara UE”, a declarat liderul socialist în cadrul Congresului spaniol.
Deși nu au apărut încă mai multe detalii cu privire la modul în care guvernul de coaliție de stânga al Spaniei le va limita, se pare că este vorba mai degrabă de descurajarea cumpărătorilor din țările terțe prin impozitarea lor mai mare.
"Pentru ei, sarcina fiscală va fi de până la 100 % din valoarea proprietății”, a declarat prim-ministrul spaniol.
Cum plănuiește Spania să limiteze cumpărarea de proprietăți de către străinii nerezidenți
Nu este clar în acest moment ce va implica această sarcină fiscală suplimentară, dacă impozitul pe transferul proprietății, TVA, câștiguri de capital sau altele. Dar un lucru este clar: obiectivul este de a face mai puțin viabil din punct de vedere financiar - și/sau profitabil - pentru cetățenii nerezidenți din afara UE, cum ar fi britanicii și americanii, să cumpere o a doua casă în Spania.
"Numai în 2023, rezidenții din afara UE au cumpărat 27.000 de case și apartamente. Nu pentru a locui în ele, au făcut-o în principal pentru a specula. Pentru a face bani din ele. Un lucru pe care nu ni-l putem permite în contextul cu care ne confruntăm", a spus premierul spaniol.
Ideea de a limita cumpărarea de locuințe secundare de către resortisanții țărilor terțe care nu locuiesc efectiv în Spania a fost sugerată anterior în regiuni precum Insulele Canare și Insulele Baleare, unde străinii au cumpărat o proporție mare de proprietăți și există un spațiu și un stoc limitat.
Legislația UE, o piedică în calea statelor
Potrivit Idealista, principalul site imobiliar din Spania, legislația UE face aproape imposibilă o interdicție totală a achiziționării de proprietăți.
Interzicerea tuturor restricțiilor privind circulația capitalurilor între statele membre și țările terțe, care include achiziționarea de bunuri imobiliare, înseamnă că orice cetățean al UE are, în esență, dreptul de a cumpăra proprietăți în orice stat membru, fără restricții semnificative.
Danemarca, Malta și Insulele Aland din Finlanda au toate restricții privind modul în care străinii nerezidenți pot cumpăra proprietăți pe teritoriile lor. Cu toate acestea, ele au introdus aceste restricții înainte de a intra în UE, iar aceste limite au fost luate în considerare și acceptate de Bruxelles.
Vestea vine după ce guvernul spaniol a decis, de asemenea, să renunțe la sistemul său de "golden visa", așa numitele vize de aur, care urma să intre în vigoare în aprilie și care, în ultimul deceniu, a permis cetățenilor din afara UE care au cumpărat o casă în valoare de cel puțin 500.000 de euro să obțină cu ușurință rezidența în Spania.
În 2022, străinii cu o a doua locuință în Spania au contribuit cu 6,35 miliarde de euro la PIB-ul spaniol și au generat peste 105.000 de locuri de muncă în sectorul turismului, conform studiului „Impactul economic al turismului rezidențial în Spania” realizat pentru Asociația spaniolă a dezvoltatorilor și constructorilor (APCE) de PricewaterhouseCoopers (PwC).
----------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News