Publicitate
Mirela Stoian locuiește în Spania de 20 de ani, dar pe 17 august s-a simțit ca o străină în propriul oraș. În acea zi, a raportat furtul motocicletei sale la Garda CIvilă din Almuñécar (Granada), dar ea însăși a fost cea care a ajuns să fie arestată și în închisoare. Motivul a fost că fusese confundată cu un fugar din justiție cu care avea un nume comun, dar nu și detalii personale sau fizice. Însă, pentru că nu a existat o verificare exhaustivă, Mirela a ajuns după gratii aproape o săptămână, fiind nevinovată, iar victima și avocatul ei consideră că a existat "rasism" și "xenofobie" în acțiunea judiciară.
În timp ce justiția se scuză susținând că a fost o greșeală, victima și avocatul ei cer să fie despăgubiți pentru că românca a fost închisă timp de șase zile fără să fi făcut nimic. Datorită insistențelor avocatei sale, Mercedes Fernández, femeia, de origine română, a reușit să scape de o situație pe care nu și-ar fi putut-o imagina vreodată. Pentru că ceea ce s-a întâmplat pe 17 august va fi greu de uitat pentru Mirela Stoian, în vârstă de 38 de ani și de origine română.
Spania. Mirela, românca băgată nevinovată la închisoare, acuză că a fost victima rasismului și xenofobiei
Când românca din Almuñécar, care lucrează ca bucătăreasă, a mers la cazarma Gărzii Civile din municipiu pentru a raporta furtul motocicletei sale, nu s-ar fi putut gândi niciodată că ea va fi cea care va ajunge să fie arestată și încarcerată în aceeași zi. Pe 17 august, Mirela a fost victima unei erori judiciare în Insulele Baleare. Judecătoria penală nr. 8 din Palma de Mallorca avea un mandat de arestare pe numele Mirelei Stoian, care nu era aceeași Mirela care se dusese să reclame un jaf, ci o fugară din justiție care a profitat de o permisie de ieșire din închisoare pentru a nu se mai întoarce.
Problema este că datele personale ale rezidentei din Almuñécar erau cele incluse în mandatul pentru care urma să fie arestată imediat dacă se descoperea unde se află. Avocata ei, Mercedes Fernández, spune că Mirela era "în stare de șoc" când a fost arestată. "La instanța din Almuñécar, s-au limitat la a se conforma unei rechizitorii procedurale din Palma de Mallorca, Almuñécar nu avea dosarul. La insistențele mele, s-au dat telefoane pentru că am spus că clienta mea nu a făcut nimic. În acea ordonanță erau precizate datele Mirelei, inclusiv numele părinților ei, care coincideau cu cele ale inculpatei care ar fi trebuit să ajungă la închisoare".
Mirela cere despăgubiri și daune morale pentru detenția ilegală
La început a fost o confuzie totală. Victima acestei detenții nedrepte a insistat că nu a făcut nimic și că este nevinovată, însă nimeni nu a crezut-o. "Au fost colegi avocați care mi-au spus că mă minte, dar eu am avut încredere în cuvântul ei", spune avocata Mirelei. Datorită tenacității sale, a reușit să demonstreze că există o altă Mirela Stoian care făcea obiectul unui mandat de arestare și care nu era clienta sa, deoarece mandatul a fost semnat în Palma de Mallorca și a existat un alt avocat implicat în acest caz.
În acel moment, Mercedes Fernández a încercat să-l găsească pe avocatul care ar putea oferi cheia a ceea ce se întâmpla. "Am dat o mie de telefoane, dar era vară și colegul era în vacanță. Din fericire, m-a sunat înapoi și mi-a confirmat că au făcut o greșeală când au arestat-o pe clienta mea". Așa că cei doi au colaționat diverse documente și acte pentru a încerca să determine unde ar putea fi eroarea. Mai ales că, în modul cel mai evident, diferența dintre cele două femei, deși ambele se numesc Mirela Stoian, era izbitoare. Din punct de vedere fizic sunt incompatibile: una este blondă și slab, iar cealaltă este brunetă și supraponderală.
În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat și în ciuda faptului că au cerut în diferite moduri eliberarea româncei din Almuñécar, deoarece chiar avocatul adevăratei fugare a sesizat greșeala, Mirela Stoian a ajuns să fie încarcerată în închisoarea din Albolote (Granada). Instanța și Garda Civilă au ignorat solicitările, deoarece s-au limitat la respectarea rechizitoriului din Palma de Mallorca. Ceea ce nu se așteptau era ca avocații să descopere că eroarea s-a produs în titlul mandatului de arestare. Acesta conținea în mod neregulamentar datele femii reținute pe nedrept, dar acestea nu corespundeau cu cele din restul documentului, care corespundeau cu fugarul real.
Directorul penitenciarului a crezut-o și a ajutat-o
Din acest motiv, Mercedes Fernández și-a vizitat clienta în închisoare și i-a recomandat să vorbească cu directorul închisorii pentru a-i explica ce se întâmplă. El a crezut-o și a scris un raport pe care l-a prezentat instanței pentru a obține eliberarea femeii, dar răspunsul a fost foarte dur. "Ne-au spus că ne vor transmite documentul, dar asta însemna că va trebui să așteptăm câteva zile, având în vedere că era luna august și personalul era în concediu. Mirela nu mai putea să stea în închisoare".
Astfel, ca într-un film, avocata victimei s-a gândit să se deplaseze la Palma de Mallorca pentru a prezenta personal documentația, dar mai întâi a depus două documente scrise atât la tribunalul din Almuñécar, cât și la cel din capitala Balearelor: "I-am spus judecătoarei din Mallorca că nu trebuia decât să stea cinci minute în biroul ei pentru a-și da seama că ceea ce spune este adevărat, pentru că nu semănau deloc din punct de vedere fizic". În plus, întrucât Mirela din Almuñécar nu fusese anterior în închisoare, aceasta nu avea numărul de înregistrare pe care îl au toți deținuții și pe care Mirela cea fugară de justiție, îl avea. O altă greșeală care a trecut neobservată.
Din fericire, judecătorul a primit scrisoarea avocatului și a observat greșeala. "M-a sunat și mi-a cerut iertare, solicitând să se ia o măsură de urgență pentru eliberarea Mirelei", explică avocatul apărării. Cu toate acestea, până la acel moment, clienta ei petrecuse deja șase zile în închisoare fără să fi făcut nimic. Din acest motiv, au depus o sesizare la Ministerul Justiției pentru a obține despăgubiri pentru daunele morale suferite. Acestea trebuie să aștepte șase luni pentru a afla rezultatul înainte de a recurge la calea legală.
Mirela S. : "M-au tratat foarte rău. Nu m-au crezut niciodată"
Cu toate acestea, există sentimentul că împotriva Mirelei a fost comis un act de "rasism" și "xenofobie" după cum vede victima însăși. De fapt, avocata ei spune că mama Mirelei, care nu vorbește spaniola, a mers la cazarma Gărzii Civile pentru a cere explicații despre reținerea fiicei ei, iar ofițerii i-ar fi spus să fie mulțumită că nu au arestat-o și pe ea "pentru că le-a vorbit de sus".
"M-au tratat foarte rău și, deși este adevărat că existau informații despre mine, nu m-au crezut niciodată", spune Mirela. "Acest lucru se întâmplă altcuiva și poate că tratamentul este diferit". Ea își amintește că încarcerarea sa a fost "oribilă" pentru că nu se aștepta la "nimic" și nu-i venea să creadă. "Sunt în Spania de 20 de ani și lucrez ca bucătar, dar simt că în cazarma Guardia Civil a existat un oarecare rasism. Tratamentul a fost oribil și am auzit fraze precum "cineva trebuie să plătească pentru asta". Aceasta recunoaște că îi este teamă să spună ceva care ar putea să o afecteze în procesul pe care l-a inițiat pentru a cere despăgubiri, potrivit El Diario.
"Au fost mai mulți ofițeri care au fost foarte drăguți cu mine“. Mai mult, de când cazul ei a ieșit la iveală, a simțit afecțiunea satului său și a oamenilor care vin la ea. Dar îi va fi foarte greu să uite zilele pe care le-a petrecut în spatele gratiilor, fiind pe deplin conștientă că a fost acolo din greșeală. "În pușcărie ți se poate întâmpla orice", spune Mirela Stoian, o femeie liberă, dar care are o cicatrice în memorie care va avea nevoie de mult timp pentru a se vindeca. De asemenea, a trebuit să suporte cum, după ce a arătat documentul de eliberare, a fost amenințată să tacă dacă nu vrea să fie acuzată. Acum, tot ce trebuie să facă este să aștepte ca justiția să fie corectă cu ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News