Spania. Muncitoare sezonieră moartă, după ce a fost concediată și abandonată când a aflat că are cancer

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

O femeie de 37 de ani, mamă a trei copii, din Maroc, a început să lucreze în februarie pe plantațiile de căpșuni din Huelva, dar câteva zile mai târziu a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Femeia, care nu mai putea munci, necesitând internare în spital și îngrijire permanentă, a fost concediată de compania pentru care venise să lucreze și nimeni nu s-a mai interesat de ea. Recent, Fatima a decedat, iar corpul ei încă zace în morga unui spital.

Fatima a venit în Huelva, Spania, din Maroc pentru a lucra la culesul căpșunilor, o țară unde există forță de muncă ieftină care poate fi ușor exploatată. „Nimic altceva nu contează, nu nici măcar să nu o iau în seamă ca persoană", subliniază membrii grupului Jornaleras de Huelva en Lucha, care critică faptul că lucrătoarea, după ce a fost depistată cu cancer și odată început procesul de tratament și suferință, „compania pentru care a lucrat a ignorat-o total".

„În ciuda faptului că au un contract de muncă, au fost asigurați și au contribuit la asigurările sociale, au  aruncat-o în stradă ca pe un câine fără să i se dea măcar salariul aferent concediului medical. Abia a reușit să supraviețuiască, să găsească ceva să mănânce și a reușit să-și obțină medicamentele pentru câteva luni, datorită sprijinului pe care am reușit să i-l oferim“ subliniază cei din grupul Jornaleras de Huelva en Lucha și de la Asociația Asisti Cuenca Minera, care a însoțit-o încă din primul moment.

„Compania a ales să ignore o persoană fără resurse și cu o boală terminală“

 

„Chiar dacă este un lucrător înregistrat, în acest domeniu nu contează. Muncitorii sunt plătiți doar pentru zilele în care lucrează. Deci compania a ales să ignore o persoană fără resurse și cu o boală terminală“, a explicat Ana Pinto, purtătorul de cuvânt al colectivului Jornaleras de Huelva en Lucha, citează El Salto Diario.

„Fatima avea 37 de ani și a lăsat trei copii și o familie în Maroc de la care nu a putut să-și ia rămas bun. Dar, mai presus de toate, moartea sa în aceste condiții atât de inumane și nevrednice pentru o persoană, a expus din nou acest sistem mizerabil de contractare a muncii sezoniere astfel încât doar se  profită de o forță de muncă vulnerabilă", spun cei de la Jornaleras de Huelva en Lucha.

După ce s-a tratat în spital, Fatima a ajuns să fie îngrijită în casa unui alt lucrător sezonier marocan până când a decedat, pe 6 decembrie. De atunci se caută încă o modalitate de a repatria trupul Fatimei. Acum, Uniunea Andaluziană a Muncitorilor a intentat un proces,în numele Fatimei, prin care încearcă să schimbe legislația muncii pentru muncitoarele sezoniere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel