Spania. Muncitori români, exploatați de o familie de conaționali. Parchetul cere 110 ani de închisoare

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania. Muncitori români, exploatați de o familie de conaționali „Leneși, proști!” Parchetul cere 110 ani de închisoare. FOTO: sevilla.abc.es
Spania. Muncitori români, exploatați de o familie de conaționali „Leneși, proști!” Parchetul cere 110 ani de închisoare. FOTO: sevilla.abc.es

Parchetul cere 110 ani de închisoare pentru un cuplu și cei doi copii mai mari ai acestora de origine română pentru că au exploatat zece compatrioți, dintre care o tânără însărcinată, în Sevilla din Spania.

O pedeapsă de 110 ani de închisoare. Aceasta este cererea formulată de procurorul provincial din Sevilla împotriva unui cuplu de origine română și a celor doi copii mai mari ai acestora pentru zece infracțiuni de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă și apartenență la o organizație criminală. Aveau zece compatrioți înghesuiți, inclusiv o fată însărcinată, la ultimul etaj al unei case din Sanlúcar la Mayor, provincia Sevilia din Spania, supuși zilelor de lucru de zece ore la cules de cartofi, în schimbul a 25 de euro pe sac. Cu promisiunea falsă de a-și îmbunătăți situația financiară în Spania, familia de români le-a cerut 530 de euro pentru acte, i-au taxat pentru benzină pentru a-i duce pe plantația de cartofi. Astfel, datoria muncitorilor români contractată cu clanul familiei creștea.

În primele zile ale anului 2021, Garda Civilă și Poliția Națională au raportat o operațiune, în colaborare cu Poliția Română, desfășurată la Sanlúcar la Mayor în care au arestat opt ​​persoane de origine română din aceeași familie „pentru recrutarea de compatrioți în temeiul promisiune de muncă decentă în Spania și condiții de viață prospere. Nimic mai departe de adevăr, fiind supuși unor condiții de muncă extrem de dure”.

Fermierii din Germania încearcă să profite de miile de muncitori români, aflați la sparanghel și căpșuni. Se ENERVEAZĂ când angajaților le sunt prezentate drepturile

În urma unei cercetări exhaustive, agenții au verificat că cei cercetați „aparțin unei organizații criminale formată dintr-o familie perfect structurată de naționalitate română. Membrii organizației au adoptat și măsuri de supraveghere, izolând complet victimele, nepermițându-le să ia legătura cu rudele sau să părăsească singuri locuința”.

În cadrul operațiunii, agenții au efectuat două percheziții simultane în Sanlúcar la Mayor, procedând la arestarea a opt persoane și obținând eliberarea altor zece care „erau înghesuite pe saltele și pături murdare așezate pe podea, lipsit de curent electric și apă caldă. Printre persoanele eliberate s-a numărat o minoră sub 15 ani, care avea o sarcină destul de avansată”.

Din cei opt deținuți, doar patru vor sta pe banca inculpaților, cuplul și cei doi copii mai mari ai acestora, întrucât un minor este cercetat într-un alt proces deschis la Parchetul pentru Minori din Sevilla.

 

Promisiuni false

 

Potrivit Parchetului, „cuplul și copiii lor, cel mai devreme de la jumătatea anului 2019, s-au dedicat într-o manieră organizată, funcțională și ierarhică prinderii conaționalilor pe teritoriul național sub falsa promisiune a muncii decente, cu singurul scop real de a le exploata pentru muncă”.

„Clanul era condus de tatăl, care a fost ajutat de soția sa în sarcinile de conducere și control casnic și și-a folosit copiii pentru transferul victimelor și custodia acestora”, mai arată procurorii.

Germania. Muncitorii români, cazați în condiții deplorabile. Angajatorii le luau chirii enorme

La începutul anului 2020, un grup de oameni au sosit în Spania din România în căutarea unui viitor de muncă mai bun. Au ajuns într-un oraș din Zamora, unde „trăiau prost în condiții nesănătoase, înghesuiți într-o clădire care nu avea curent sau apă și fără să primească niciun salariu pentru munca lor”. Aceste fapte sunt cercetate la tribunalul Zamora.

Potrivit rechizitoriului Parchetului, la care a avut acces sevilla.abc.es, principalul inculpat s-a deplasat pe aceste meleaguri și, profitând de disperarea conaționalilor săi, precum și de cunoștințele limitate sau deficiența mintală, în unele cazuri, a le-a promis „muncă în câmp, bine plătită și cu cazare decentă”.

 

Zece ore de muncă pe zi

 

Victimele, cinci dintre ele aparținând aceleiași familii, l-au „crezut ferm” pe acuzat. Aceștia au acceptat oferta și au fost ridicați la Zamora în perioada aprilie-mai 2020 de trei dintre acuzați. De acolo, au fost duși la Sanlúcar la Mayor. Toți erau găzduiți într-o singură cameră la etajul superior al casei în care locuia anchetatul. „Cinci saltele pe podea, o fereastră cu bare, dar fără sticlă, fără electricitate, fără apă și igienizare proastă”. Este descrierea făcută de Parchet a camerei în care urmau să locuiască victimele.

Ajuns la Sevilla, liderul clanului de familie le-a explicat muncitorilor că vor percepe 25 de euro pentru fiecare sac de cartofi, în momentul în care le-a cerut documentația personală cu scuza prelucrării actelor pentru a-și regulariza situația de angajare. În schimbul acestor proceduri, a cerut 530 de euro. Acolo a început datoria victimelor cu presupusul lor exploatator, căruia au fost nevoiți să-și predea și telefoanele mobile.

Marea Britanie. 500 de muncitori români, exploatați pe șantiere de o familie de conaționali. Victimele, hrănite cu mâncare expirată

Ziua de lucru începea de la opt dimineața la cinci sau șase după-amiaza, cu o scurtă pauză pentru sandvișuri. Muncitorii, pe deasupra, au fost nevoiți să-și asume cinci euro de benzină pentru călătoria la fermă. Dacă mașinile sufereau o avarie, trebuiau să suporte și costul reparațiilor.

 

„Leneși, proști, porci...”

 

Când au ajuns la fermă, capul clanului familiei, potrivit Parchetului, după ce a discutat cu responsabilul de aceasta, a repartizat sarcinile, asistat în sarcinile de control de soția și copiii săi. Ei s-au adresat muncitorilor cu strigăte și i-au mustrat cu expresii precum „leneși, proști, porci etc”. Inculpaţilor nu le-a păsat că una dintre victime, minoră, era însărcinată. Au forțat-o să muncească până în ultima clipă.

Departe de a primi un salariu, „victimele primeau cel mult zece sau cincisprezece euro” pe săptămână și cu asta trebuiau să-și cumpere mâncare. Până la urmă, au ajuns să scotocească prin containere. În timp ce datoria lor față de clan creștea, ceea ce însemna că nu puteau părăsi Spania pentru a se întoarce în țara lor.

Italia. Sute de românce, exploatate, hărțuite și abuzate pe câmpuri și în sere: „Am nevoie mare de bani”

Controlul asupra muncitorilor era absolut, atât acasă, cât și pe stradă. Au trebuit să ceară permisiunea de a folosi baia sau bucătăria sau să iasă afară, până în decembrie 2020. Atunci, muncitorii au fost împărțiți în două case, dar în aceleași condiții de insalubritate și supraveghere. În data de 23 a acelei luni, agenți ai Poliției Naționale și ai Gărzii Civile au procedat la percheziția celor două locuințe, reușind să elibereze victimele și să aresteze învinuiții, dintre care trei au fost arestați preventiv până în prezent.

Pentru Parchet, aceste fapte constituie zece infracțiuni de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă, subtip agravat de apartenența la o organizație criminală în concurs medial al unei infracțiuni de exploatare prin muncă. Solicită unsprezece ani pentru fiecare dintre cei patru inculpaţi pentru fiecare dintre cele zece infracţiuni, fiind aplicabil maximul efectiv de executare a pedepsei de douăzeci de ani. În plus, Parchetul cere cincisprezece ani de izolare cu victimele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel