Spania. O organizație criminală specializată în furtul, contrafacerea și primirea de vehicule a fost destructurată. Român arestat

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania. O organizație criminală specializată în furtul, contrafacerea și primirea de vehicule a fost destructurată. Român arestat
Spania. O organizație criminală specializată în furtul, contrafacerea și primirea de vehicule a fost destructurată. Român arestat

O organizație criminală a fost destructurată. Cinci persoane, de naționalitate rusă, română și spaniolă, au fost arestate și acuzate de infracțiunile de furt calificat cu forța, falsificare de documente și primire de vehicule.

Au fost recuperate 13 autovehicule furate și confiscate peste 100 de chei originale de diferite modele, o mașină de perforat plăcuțe de înmatriculare și mai multe instrumente informatice artizanale, echipate cu programe malițioase pentru deschiderea și pornirea autovehiculelor.

Garda Civilă, prin intermediul operațiunii denumite BITURBO și sub conducerea Tribunalului de Instrucție nr. 1 din Alcalá de Henares, a dezmembrat un grup infracțional activ specializat în furtul de vehicule, falsificarea elementelor de identificare a acestora și transferul lor în țări terțe în vederea vânzării.

Cinci persoane, de naționalitate rusă, română și spaniolă, au fost arestate și acuzate de infracțiunile de furt calificat cu forța, falsificare de documente și primire de vehicule.

 

Investigația a început în urmă cu mai bine de un an



Investigația a început în urmă cu mai bine de un an, când Unitatea Centrală Operațională a Gărzii Civile a detectat activitatea unui grup infracțional specializat, care reușea să fure vehicule cu ajutorul unor instrumente electronice fără a fi necesară forțarea ușii de acces. Astfel, a avut loc o creștere semnificative a numărului de furturi de vehicule de anumite mărci și modele.

Rețelele internaționale de cooperare polițienească, din care face parte activ Garda Civilă, au permis să stabilească că acest grup infracțional avea ramificații internaționale, deoarece vehiculele furate în Spania erau vândute pe piețele internaționale. De asemenea, vehiculele furate în alte țări europene, după ce erau modificate, erau vândute ca vehicule legale în Spania.

Această cooperare fluidă a permis Secției de Combatere a Crimei Organizate în domeniul Automobilului din cadrul UCO să localizeze un vehicul în nord-estul Madridului, care fusese furat în Germania în august 2022. Prin intermediul aceluiași canal, s-au primit informații cu privire la furtul unui alt vehicul în Madrid și recuperarea ulterioară a acestuia în Ungaria.

Modus operandi

Membrii acestei organizații au călătorit prin mai multe orașe spaniole în căutarea unor posibile vehicule pe care să le fure. După ce localizau și verificau programul proprietarilor, se deplasau la fața locului și, cu ajutorul unui instrument informatic artizanal, dotat cu un software malițios care le permitea să eludeze măsurile de securitate electronică instalate de producător, deschideau și porneau vehiculul în câteva minute, fără niciun fel de forțare.

Ulterior, instalau plăcuțe de înmatriculare corespunzătoare unor vehicule legale de aceeași marcă, model și culoare și le parcau în locuri publice selectate în prealabil, ceea ce, datorită numărului mare de mașini parcate în acel loc, le făcea să treacă neobservate, astfel încât le puteau ține parcate timp de mai multe zile pentru a verifica dacă aveau instalat vreun dispozitiv de geolocalizare pentru a fie recuperate de proprietar sau de către Forțele și Corpurile de Securitate.

Plăcuțe de înmatriculare false într-un atelier din Alcalá de Henares

Pentru a falsifica plăcuțele de înmatriculare necesare pentru ca mașinile furate să treacă de un eventual control al poliției, infractorii au folosit un atelier situat în orașul Alcalá de Henares și deținut de unul dintre membrii grupului infracțional.

În urma unei supravegheri continue și discrete a acestei persoane, agenții au reușit să confirme că proprietarul stabilimentului furniza într-adevăr plăcuțe de înmatriculare grupului infracțional, care se ocupa de furtul de vehicule.

După ce noile plăcuțe de înmatriculare erau instalate, vehiculele erau transportate în diferite părți ale Spaniei și predate membrilor grupării responsabile de falsuri, care modificau registrele fizice ale mașinii, cum ar fi numărul de șasiu sau autocolantele de identificare ale producătorului, precum și registrele electronice, schimbând numerele de înmatriculare înregistrate în unitatea de control electronic. În acest proces, ei au generat, de asemenea, chei de contact noi, codificate electronic cu noile date ale mașinii, care să le permită să treacă de o inspecție amănunțită.

 

Depozite industriale pentru a ascunde vehicule furate în Alicante și Murcia

Ofițerii de investigație au reușit să localizeze mai multe depozite industriale situate în Murcia și Alicante, pe care grupul infracțional le folosea pentru a ascunde vehiculele furate în așteptarea transportului către alte țări. 

Având în vedere că elementele de identificare fizică și electronică au fost modificate pentru a le face să treacă drept vehicule spaniole legale, acestea erau înmatriculate și obțineau o nouă documentație, iar ulterior puteau fi vândute pe piața legală.

Organizația dispunea de gondole care transportau aceste vehicule în Europa de Est. Câteva dintre ele au fost recuperate și multe altele au fost localizate, cum ar fi unul furat la Madrid și localizat în orașul lituanian Uzbaliai.

Arestări și bunuri confiscate

În total, operațiunea BITURBO a dus la arestarea a cinci persoane, trei de naționalitate rusă, una de naționalitate română și una de naționalitate spaniolă. De asemenea, au fost recuperate 13 vehicule furate, o cantitate mare de material pentru furtul de vehicule, o mașină de perforare a plăcuțelor de înmatriculare pentru fabricarea plăcuțelor de înmatriculare contrafăcute, dispozitive de geolocalizare, peste 100 de chei goale pentru programare, mai multe instrumente informatice artizanale pentru a deschide și a porni mașinile și diferite elemente de contrasupraveghere ale poliției.

Grupul infracțional era foarte specializat, utilizând echipamente electronice concepute pentru a detecta și perturba supravegherea poliției, cum ar fi camere de înregistrare discrete sau detectoare și bruiaje de dispozitive GPS, și adoptând măsuri intense de contrasupraveghere în activitatea sa zilnică, ceea ce a însemnat că un control discret al mișcărilor sale a reprezentat o provocare suplimentară pentru oamenii legii.

Acest nivel ridicat de specializare și expertiza lor în manipularea dispozitivelor electronice și computerizate le-a permis infractorilor să fure vehiculele în câteva minute, fără niciun fel de forțare, precum și să falsifice toate elementele electronice de identificare a acestora, astfel încât să treacă un control amănunțit înainte de a fi înmatriculate în alte țări.

Ancheta a fost condusă de Juzgado de Instrucción nº 1 de Alcalá de Henares (Madrid) și a fost efectuată în comun de unitatea operativă centrală a Guardia Civil și de GIAT Central de la Agrupación de Tráfico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel