Spania. O rețea infracțională din care face parte și un român, a păcălit o femeie din Alicante cu aproape un milion de euro, printr-o înșelătorie amoroasă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Lovitură importantă pentru o organizație criminală din Spania condusă de un român
Lovitură importantă pentru o organizație criminală din Spania condusă de un român

Poliția națională a arestat un nigerian de 27 de ani care s-a dat drept pușcaș marin american pe internet pentru a înșela o victimă din Alicante, Spania care i-a trimis peste 835.000 de euro, sumă de bani care a părăsit Spania convertită în Bitcoin către Malaezia și Indonezia. Infractorul a înșelat peste douăzeci de persoane din zece țări diferite cu aceeași metodă. 

Poliția a subliniat că a fost una dintre cele mai mari operațiuni de combatere a criminalității informatice din Uniunea Europeană și a explicat că sunt 16 persoane reținute, dintre care 15 în Palma de Mallorca, și aproape toate au servit drept "catâri" ai liderului rețelei pentru a trimite banii în alte țări.

 

Victima din Spania a pierdut 835.000 de euro printr-o înșelătorie amoroasă

 

Ancheta a început în Alicante, când victima principală a raportat că a pierdut 835.000 de euro printr-o înșelătorie amoroasă, sumă care fusese trimisă prin 75 de transferuri bancare, după ce și-a predat toate economiile și chiar a solicitat împrumuturi personale.

Rețeaua infracțională a câștigat încrederea victimelor prin utilizarea de profiluri false pe site-uri de întâlniri și le-a făcut pe acestea să creadă că au o relație cibernetică cu un pușcaș marin american staționat în străinătate.

Victimele au efectuat o multitudine de apeluri video cu presupusul militar, care nu era decât un actor, ceea ce a servit la înșelarea lor timp de ani de zile, cu convingerea că într-o zi vor oficializa o relație romantică.

 

Actorul le cerea „iubitelor” bani pentru a-l ajuta

 

În tot acest timp, falsul pușcaș marin s-a folosit de tot felul de pretexte și scuze pentru a-i cere bani, cum ar fi plata unor taxe, certificate, bilete de avion sau asigurări de viață.

Victima i-a dat toate economiile sale, solicitând chiar și împrumuturi personale pentru a face rost de mai mulți bani pe care să îi transfere către el, efectuând 75 de transferuri bancare, majoritatea în Malaezia, Indonezia și Spania.

De asemenea, din disperare, victima i-a trimis un pachet prin intermediul unei firme de curierat, care conținea o sumă mare de bani.

Agenții au urmărit banii victimei timp de luni de zile, ajungând la concluzia că aveau de-a face cu o organizație criminală formată din infractori cibernetici specializați în fraude online în toată Europa.

 

Se estimează un total de 20 de victime 

 

Astfel, poliția națională a localizat până în prezent aproximativ douăzeci de victime în Lituania, Germania, Italia, România, Luxemburg, Finlanda, Polonia, Slovacia, Croația, precum și în Spania, într-o fraudă care depășește cu mult un milion de euro, care a fost transformată în Bitcoin destinați Malaeziei și Indoneziei.

Organizația pusese la punct o întreagă rețea infracțională formată din "catâri" care primeau banii proveniți din escrocheriile informatice în conturile lor bancare și apoi îi trimiteau prin intermediul unor transferuri bancare în străinătate.

Anchetatorii au urmărit pista banilor până la Malaga, unde l-au arestat pe unul dintre liderii organizației la începutul lunii mai, efectuând o percheziție domiciliară în cadrul căreia a fost confiscat material informatic care le-a permis agenților să continue ancheta.

 

Poliția a arestat liderul organizației criminale

 

Ulterior, în luna octombrie, anchetatorii au finalizat cu dezmembrarea completă a rețelei, arestând în Mallorca liderul organizației criminale cu sediul în Spania și efectuând mai multe percheziții domiciliare în diferite locuințe din insula Baleare.

Un cetățean nigerian în vârstă de 27 de ani, care i-a orchestrat pe ceilalți 14 arestați în Palma, însărcinați să primească banii proveniți din înșelăciunile amoroase și să-i trimită în străinătate, în Malaezia și Indonezia.

Tot în orașul Malaga, unde a fost confiscată o cantitate mare de material informatic, care este în curs de analiză și care ar putea face lumină asupra unui număr mare de fraude informatice comise pe teritoriul Uniunii Europene.

 

Unul dintre deținuți este de naționalitate română

 

De asemenea, au fost confiscate o multitudine de terminale mobile și cartele folosite de organizație pentru a-și contacta victimele fără a lăsa urme, precum și documente falsificate folosite de liderul organizației pentru a se da drept diferite persoane.

Prin această operațiune, Poliția Națională a reușit să anihileze peste 25 de infracțiuni de fraudă comise în toată Europa prin această modalitate infracțională cunoscută sub numele de înșelăciune amoroasă.

Cei 16 deținuți, cu vârste cuprinse între 19 și 31 de ani și de naționalități nigeriană, mexicană, română, spaniolă, columbiană, dominicană și cubaneză, au fost aduși în fața instanțelor de judecată ca presupuși autori de fraudă, fals în acte și apartenență la o organizație criminală, conform 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel