Parchetul susține că nu există probe de infracțiune în cazul văduvei care îl acuză pe fostul său șef că a luat aproape 200.000 de euro din asigurarea pentru moartea soțului său într-un accident. Acuzarea cere 6 ani de închisoare, iar apărarea solicită achitarea și plata cheltuielilor de judecată.
Crescătorul de animale din Valdepenas, José T.G., acuzat că a luat 197.927 de euro din asigurarea de viață pentru decesul într-un accident de circulație al unui fost angajat, Marinel C., a afirmat clar la finalul procesului pentru înșelăciune în care este judecat: "Nu am luat niciun ban de la nimeni în viața mea și am 72 de ani", potrivit Lanzadigital.es.
Fostul patron, acuzat că și-a însușit banii din asigurare
Fermierul, pe care plângerea văduvei Mariana G.D. l-a adus în boxa acuzaților de la Audiencia din Ciudad Real, alături de soția și fiul său, ca fiind presupus implicat, a insistat asupra nevinovăției sale în uzul dreptului său la ultimul cuvânt al audierii. "Totul este o presupunere, nu există nicio dovadă", susține avocatul Enrique Juan de No Coma, apărător al acestei familii care deține societatea agricolă El Alamillo pentru care între 2008 și 2011 au lucrat atât defunctul, cât și văduva sa, care s-a întors în România în 2011, cu câteva luni înainte ca bărbatul să moară într-un tragic accident rutier, cu asigurarea în vigoare în Spania.
Avocatul susține că femeia a încasat banii, că fermierul doar a gestionat plata în Spania, facilitând actele, și că nu există nicio dovadă contrarie. În plus, el a cerut instanței, secția a doua a Audienței, să îl condamne pe reclamant la plata cheltuielilor de judecată.
Nici procuratura din Ciudad Real, reprezentată în acest caz de Gema Romero del Hombrebueno, nu vede dovezi de infracțiune, deoarece există dovezi ale unor împuterniciri semnate de reclamantă în 2012 pentru ca fostul ei șef să poată face demersurile pentru a încasa asigurarea în numele ei și nu s-a dovedit că aceasta nu cunoaște limba. De altfel, în această joi a depus mărturie notarul care a atestat că această femeie a acordat aceste împuterniciri fermierului în cadrul lecturii publice a documentelor.
Văduva româncă a primit mai puțin de 5.000 de euro, în patru tranșe
Pablo Ruiz, avocatul acuzării, a cerut instanței să examineze contradicțiile din povestea acuzatului, spre deosebire de cea a victimei, o femeie care abia vorbește spaniola (la proces a depus mărturie cu ajutorul unui interpret). Apărarea nu pune la îndoială semnăturile, ci susține că femeia, prin încrederea pe care o avea în fostul ei șef, nu a crezut că acesta o înșela.
Nu există niciun dubiu cu privire la plata banilor, pe care DKV i-a virat într-un cont în care Mariana și Jose figurau ca și cocoreditori, dar nu există niciun dubiu cu privire la momentul și modul în care au fost încasați. Fermierul spune că i-a plătit 4.400 de euro în transferuri de 1.000 de euro pe lună, pentru că ea i-ar fi cerut acest lucru, și că în iulie 2013 i-a livrat restul banilor în numerar la cabana sa din Valdepeñas.
Se presupune că operațiunea, la care s-a înregistrat doar chitanța pentru suma totală, despre care apărarea spune că a fost semnată la un alt moment dat, a fost asistată de doi prieteni ai inculpatului, unul decedat (mărturia sa a fost citită astăzi la proces) și altul care nu a apărut l proces. În aceste mărturii, care nu au putut fi ratificate în instanță, ei vorbesc despre momente diferite și oferă detalii diferite, deși coincid în privința unui aspect esențial: că José a plătit.
Inculpatul se apară: A venit la cabană și i-am dat banii, cash. Martorii nu s-au prezentat
Pentru avocatul văduvei românce este clar că totul este o invenție, el nu crede că cineva ar înmâna 200.000 de euro în bancnote de 50 de euro unei alte persoane, după ce a băut împreună cu prietenii, pentru a avea martori, dimpotrivă, susține că tocmai din această poveste ar trebui să rezulte probe suficiente pentru a-l condamna pentru înșelăciune sau, în subsidiar, pentru deturnare de fonduri. "Nu ne-au explicat cum, dacă i-au dat 4.400 de euro prin transfer, nu au făcut același lucru cu restul de 193.000", a spus el.
Femeia, care a călătorit din România pentru acest proces, a rămas văduvă la 10 noiembrie 2011 și are două fiice. Ea se întorsese în România de doar câteva luni, urmând ca și soțul ei să vină după câteva luni, dar acesta a murit într-un tragic accident de mașină, în timp ce călătorea ca pasager cu fratele său.
Mariana, a declarat miercuri în fața instanței, nu știa de existența asigurării de viață în Spania. Ea a aflat când patronul, José, a sunat-o, i-a povestit despre asta și s-a oferit să acționeze ca intermediar cu compania de asigurări. Femeia susține că i s-a spus că despăgubirea este de 10.000 de euro, dar că au nevoie de semnăturile și de acordul ei pentru a o încasa.
Fiul inculpatului a venit special în România
Reclamanta, care a avut încredere în foștii ei șefi, cu care spune că avea o relație bună, face ce i se spune. Ea îi înmânează documente fiului principalului acuzat (care călătorește în România în două rânduri) și chiar vine ea însăși la Valdepeñas în 2012 (martie). La aceste date se consemnează că a semnat o împuternicire pe numele fostului său șef José T.G., care apărea ca și cocreditor al unui cont în care apărea și reclamanta.
Mariana susține că nu a bănuit nimic neobișnuit și că a semnat documentele la agenție și în fața unui notar în 2012. În luna decembrie a aceluiași an, fermierul a făcut un transfer de aproximativ o mie de euro și alte patru transferuri până în aprilie 2013, în total 4.400 de euro.
Ea a început să se îngrijoreze când a văzut că restul banilor nu ajungeau, până la presupușii 10.000 de euro din polița la care credea că are dreptul, iar José a început să dea înapoi. Conform declarațiilor sale, acesta i-ar fi spus că "deoarece era prea multă criză în Spania, nu putea să-i plătească mai mult“.
Soțul Marianei, mort după un accident rutier. Se pregătea să se întoarcă în România
Abia un an mai târziu, în 2014, și la intervenția fratelui ei, care locuiește încă în Valdepeñas, Mariana a luat legătura cu avocatul care o reprezintă în acest caz, a mers la agenție, a întrebat despre problema cu asigurarea și a aflat că are dreptul la aproape 200.000 de euro, pe care asigurătorul i-a plătit în contul deschis în comun cu șeful ei, în trei deconturi, din care, în versiunea ei, a primit doar 4.400 de euro.
Brokerul de asigurări, la care fermierul a încheiat polița, a confirmat că toate formalitățile privind procesarea cererii de despăgubire și încasarea despăgubirii au fost făcute cu fiul lui José, care a fost persoana care i-a adus documentele din România. Văduva își amintește că a fost o dată la biroul lui, împreună cu fermierul, și încă o dată, când era deja cu fratele ei și avocatul acestuia, a bănuit o înșelăciune.
Brokerul a explicat că, fiind vorba de un accident al unui cetățean din altă țară și de o poliță în Spania, cazul a fost complex, dar că cei 197.927 de euro au fost decontați în trei tranșe, conform legislației românești, cu plăți diferite pentru văduva și fiicele minore ale defunctului.
Dosarul s-a judecat în această joi, cu singura acuzație a văduvei, care cere șase ani de închisoare pentru inculpați pentru înșelăciune cu abuz de încredere și delapidare în subsidiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News