Spania: Peste 400.000 de șomeri de peste 50 de ani își caută un job de doi ani, dar fără succes

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania. Peste 400.000 de șomeri de peste 50 de ani își caută de lucru de mai bine de doi ani. Sursa - Pexels
Spania. Peste 400.000 de șomeri de peste 50 de ani își caută de lucru de mai bine de doi ani. Sursa - Pexels

Un raport Randstad trage un semnal de alarmă: sunt 400.000 de spanioli peste 50 de ani care își caută de lucru de mai bine de doi ani.

Piața muncii din Spania se confruntă cu o dublă provocare. Pe de o parte, îmbătrânirea demografică care se desfășoară de ani de zile și, pe de altă parte, o situație de deficit de forță de muncă.

Potrivit raportului "Senior Labor Market. Provocări și oportunități", publicat de Randstad, sunt 400.000 de persoane de peste 50 de ani care își caută un loc de muncă de mai bine de doi ani.

De fapt, în Spania, numărul șomerilor de lungă durată, cei care își caută un loc de muncă de mai bine de un an, ajunge la 1,4 milioane de persoane. Dintre aceștia, mai mult de jumătate de milion au între 50 și 64 de ani, ceea ce reprezintă 40% din totalul șomerilor de lungă durată. Între 2023 și 2050, populația de peste 55 de ani va fi singura grupă de vârstă care va înregistra rate de creștere pozitive, scrie telecinco.es.

În prezent în Spania există peste 40 de milioane de persoane apte de muncă, dintre care 10,3 milioane au între 50 și 64 de ani. Această grupă de vârstă crește în fiecare an cu o rată de 2%, în concordanță cu procesul de îmbătrânire a populației

 

27% dintre șomerii de 50 de ani din Europa sunt spanioli

 

Șomerii spanioli de peste 50 de ani reprezintă deja 27% din totalul de șomeri din Uniunea Europeană, adică unul din patru, potrivit celui mai recent Observator trimestrial al pieței muncii, publicat de Fundația pentru Studii de Economie Aplicată (Fedea).

Potrivit acestui raport, creșterea șomajului în grupul de peste 50 de ani este una „dintre cele mai mari provocări pentru politicile active de ocupare a forței de muncă în următorii ani”. Spania este a patra țară dintre cele douăzeci și șapte cu cea mai mare proporție de persoane în vârstă din numărul total de șomeri.

 

Șomerii de peste 50 de ani și reforma muncii

 

În 2023, vârstnicii sunt cei mai numeroși dintre șomerii înregistrați și îi depășesc pe tineri.  Iar reforma muncii nu îi ajută, în ciuda stimulentelor pentru angajare. Fedea subliniază în raportul său că mai mult de jumătate dintre șomerii în vârstă de 50 de ani sau peste au încetat să lucreze din cauza încheierii unui contract temporar sau pentru că au fost permanenți definitiv pe o perioadă de inactivitate. 

Nu este de mirare că, în sondajul Randstad, cei peste 50 de ani suspendă cea mai recentă reformă a muncii. Astfel, mai mult de jumătate (56%) consideră că nu ajută la consolidarea locurilor de muncă permanente, nici la găsirea unui loc de muncă stabil (50%), pe lângă faptul că consideră că nu protejează muncitorul (55%).

Nu este singurul raport care prezintă problema persoanele vârstnice. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană a Persoanelor Pensionare (AARP),  peste 53% dintre persoanele în vârstă în căutarea unui loc de muncă nu reușesc să avanseze în procesele de recrutare și selecție.

 

Jumătate dintre recrutori renunță la CV din cauza vârstei

 

Și există motive de îngrijorare și pentru a vorbi deschis despre vârstă. Mai mult de jumătate dintre recrutori (52%) recunosc că renunță direct la CV-urile profesioniștilor cu vârsta peste 55 de ani, potrivit raportului  „Vârsta ta este o comoară” al Fundației Adecco, publicat în această vară. În același raport se sublinia că 43% dintre șomerii de peste 55 de ani nu au avut un interviu de angajare în ultimul an și 45% cred că nu își vor găsi niciodată un loc de muncă stabil și că vor trece direct de la șomaj la pensionare.

Dar ne întoarcem la raportul Randstad, care evidențiază și date îngrijorătoare. Ponderea șomerilor de peste 50 de ani este în creștere și acum reprezintă 29% din numărul total al șomerilor. De la vârsta de 34 de ani și pe măsură ce vârsta avansează, devine mai dificil să găsești un loc de muncă dintr-o situație de șomaj. Potrivit datelor de la Randstad Research, într-o perioadă de un sfert doar 11% din populația între 55 și 64 de ani care este șomer reușește să se angajeze. Acest procent se ridică la 27% pentru șomeri între 25 și 34 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel