SPANIA. Peste 600 de ROMÂNI și moldoveni, VICTIMELE unei ample rețele de SCLAVIE: Supraviețuiau în condiții MIZERE (FOTO)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sute de cetățeni români au fost victimele unei ample rețele de trafic de persoane în scopul exploatării forței de muncă în diferite provincii din Spania. De pe urma exploatării cetățenilor români și moldoveni, capii rețelei încasau peste 1 milion de euro lunar, potrivit autorităților spaniole.

Sute de români, plecați în Spania, la munci agricole, crezând că vor reuși să câștige un ban pentru un trai decent în România sau Republica Moldova, au ajuns victimele unei ample rețele de sclavie. După ce presupușii angajatori le promiteau, pe Internet, că vor duce o viață lipsită de griji, odată ajunși în Spania ei erau cazați în locuințe improvizate și supraaglomerate, fără ca drepturile lor fundamentale să fie respectate.

Mai mult, polițiștii au depistat că cetățenilor moldoveni (non-UE) le-au fost luate toate actele, fiindu-le apoi înmânate un set de documente false în care apăreau ca cetățeni români, astfel încât să poată fi ținuți cât mai mult timp într-o țară UE.

(w670)Garda civilă Spaniolă a destrucuturat o organizație criminală dedicată recrutării de persoane din Europa de Est, cu precădere din România și Moldova, acuzată de exploatarea forței de muncă a aproximativ 600 de victime. Oamenii, cărora li se promiteau locuri decente de muncă în agricultură, erau folosiți în campaniile de recoltare a diferitelor culturi agricole, cum ar fi măsline, struguri sau căpșuni, din provinciile Jaén, Huelva, Córdoba, Badajoz și Albacete.

Un total de 145 de victime ale infracțiunii de trafic de persoane au fost depistate în Spania, 18 dintre ele fiind identificate și ulterior eliberate, de naționalitate română și moldovenească. În cadrul operațiunii unității centrale de operare au fost arestate 16 persoane, iar alte cinci sunt cercetate sub acuzația de trafic de persoane în scopul exploatării muncii, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală.

 

„Condiții de semi-sclavie, rămâneau și zile întregi nemâncați“

 

 

Printre cei arestați se și oameni de afaceri din diferite provincii spaniole, care beneficiau de forța de muncă a acestor persoane. „Purtătorii de cuvânt” ai organizației le-au asigurat victimelor că, odată ajunse în Spania, vor locui în condiții decente, atât de muncă, cât și de viață. Însă acest lucru nu era decât o poveste, căci muncitorii odată ajunși pe plantațiile patronilor, lucrurile stăteau complet diferit. „Erau ținuți să trăiască în condiții de semi-sclavie și precaritate extremă, ajungând, în unele dintre cazuri, să rămână chiar și zile întregi nemâncați. Cum ajungeau în Spania, erua urcați în diferite mijloace de transport și duși în diferite zone de exploatare a forței de muncă, unde s-au văzut nevoiți să lucreze și să trăiască în condiții precare, locuind în barăzi improvizate, supraaglomerate și fără a li se respecta drepturile fundamentale“, preciziează Garda Civilă într-un comunicat de presă.

Principalii membri ai organizației s-au bucurat de un nivel ridicat de trai de pe urma faptelor lor. Potrivit datelor poliției spaniloe, aceștia ajungeau să încaseze lunar mai mult de un milion de euro de la companiile în care victimele își dezvoltau activitate de muncă. Totodată, polițiștii au reținut cinci vehicule, cu care rețeaua a efectuat transferurile diferitelor victime, precum și alte două vehicule de ultimă generație, folosite de liderii organizației pentru uz propriu.

(w670)În cadrul operațiunii, au fost efectuate 15 percheziții, dintre care patru în fermele unde victimele erau exploatate. Desantul a fost făcut de un grup de lucru comun format din agenți ai Unității Organice a Poliției Judiciare din Jaén și a Secției de trafic de persoane din Unitatea centrală de operare a Gărzii Civile, în colaborare cu Unitățile Organice ale Poliția Judiciară din Huelva, Albacete, Córdoba și Badajoz, cu sprijinul Unității Tehnice a Poliției Judiciare și a experților în tratamentul și luarea declarației de victime. Au fost înregistrate peste 150 de declarații ale potențialelor victime ale infracțiunii de trafic de persoane cu în scopul exploatării forței de muncă, pentru care a fost nevoie de sprijinul a peste 20 de traducători ai limbii române / moldovenești, deoarece majoritatea victimelor nu înțelegeau limba spaniolă.

Una dintre cele mai mari realizări ale anchetei este că, datorită eforturilor depuse de echipa de lucru, o parte din victimele infracțiunii cercetate lucrează în prezent și au fost complet integrate în locul de muncă, grație colaborării ONG, și un antreprenor din provincia Huelva. mai spun reprezentanții Gărzii Civile spaniole.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel