Spania, Portugalia și Grecia resping iniţiativa Comisiei Europene de a scădea consumul de gaze naturale

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022

Spania, Portugalia și Grecia resping iniţiativa Comisiei Europene, care a propus miercuri scăderea cu 15% a consumului de gaze naturale în următoarele opt luni.

Bruxellesul a făcut această recomandare pe fondul temerilor că Rusia ar putea reduce sau chiar opri total furnizarea de gaze către Uniunea Europeană, însă guvernul de la Madrid spune că nu i s-a cerut părerea, transmite corespondentul RRA, Alin Petrică.

"Familiile spaniole nu vor suferi nicio opriri de lumină, nici de gaz", declară vicepremierul şi ministrul pentru tranziţia ecologică, doamna Teresa Ribera. "Planul Comisiei Europene nu este nici cel mai eficace, nici cel mai just", spune ministrul spaniol, care are în portofoliu şi domeniul energiei.

 

Spania respinge iniţiativa Comisiei Europene de a scădea consumul de gaze 

 

Sunt trei motive pentru care Spania respinge proiectul. Principalul este neconsultarea, faptul că Bruxellesul nu a consultat guvernele naţionale este un lucru de neacceptat pentru Madrid. Al doilea ţine de proporţionalitate. "Ce logică are faptul că Spania trebuie să taie la fel ca Cipru sau Malta?", întreabă ministrul Ribera. Iar al treilea motiv este legat de investiţiile pe care regatul le-a făcut pentru tehnologia de regazificare. Acestea depăşesc 3,5 miliarde de euro.

"Spania şi-a arătat întotdeauna sprijinul pentru decizii care să întărească unitatea ţărilor UE, însă acum trebuie să vedem care este cea mai bună variantă de a oferi această solidaritate", declară Teresa Ribera, referindu-se la varianta propusă de Spania, încă de la începutul acestei crize, prin care propunea ca gazul din peninsulă să traverseze Pirineii şi să ajungă în Europa, potrivit Rador.

Spania nu este singura ţară din Uniunea Europeană care nu agreează propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze. Portugalia şi Grecia au anunţat că se opun unei astfel de măsuri, pe motiv că nu ar fi eficientă.

 

Grecia și Portugalia se opun de asemenea

 

Autorităţile de la Atena spun că dacă ar consuma mai puţine gaze ar avea probleme în aprovizionarea cu energie a gospodăriilor şi întreprinderilor. Grecia depinde în proporţie de 70% de importurile de gaze pentru a produce curent electric. Între timp, Ungaria vrea să cumpere o cantitate mai mare de gaze naturale din Rusia decât cea prevăzută în actualele contracte.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, a mers astăzi la Moscova pentru a discuta despre achiziţia a 700 de milioane de metri cubi în plus. Omologul său, Serghei Lavrov a promis că solicitarea va fi analizată rapid.

Agenţia France-Presse aminteşte că Ungaria a votat în favoarea sancţiunilor la adresa Rusiei pentru războiul început în Ucraina, dar a menţinut relaţii strânse cu această ţară şi s-a opus planurilor Uniunii de a reduce dependenţa de importurile de petrol şi gaze ruseşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel