"Democraţia nu justifică niciodată, nici măcar o dată, violenţa", a insistat el într-o declaraţie scurtă în debutul unui discurs în Extremadura, localitate din vestul ţării.
Opoziţia de dreapta a adresat reproşuri severe premierului pentru că nu a spus niciun cuvânt până acum despre aceste manifestaţii, soldate zilnic cu confruntări în mai multe oraşe din Spania între manifestanţi şi poliţie, în principal la Barcelona, Madrid şi Valencia.
În total, aproape 100 de persoane au fost arestate începând de marţi, iar multe altele rănite, între care o tânără care şi-a pierdut un ochi la Barcelona, probabil în urma unui glonţ de cauciuc tras de poliţie.
Cazul este cu atât mai delicat pentru premierul Sanchez cu cât manifestaţiile au fost sprijinite public de Podemos, un mic partid al stângii radicale, partener al socialiştilor în cadrul actualei coaliţii de guvernământ.
"Într-o democraţie deplină, iar Spania este o democraţie deplină, recurgerea la orice formă de violenţă este inadmisibilă", a subliniat Sanchez.
El i-a răspuns astfel liderului Podemos, Pablo Iglesias, al doilea vicepreşedinte în guvernul său, care afirma săptămâna trecută că nu există în Spania "o situaţie de normalitate politică şi democraţie deplină".
O manifestaţie a studenţilor era prevăzută pentru vineri la prânz la Barcelona, în Catalonia, regiunea de origine a rapperului Pablo Hasel, unde mobilizarea este cea mai puternică.
O nouă manifestaţie urmează să aibă loc sâmbătă seara la Madrid, unde precedenta, desfăşurată miercuri, a dat naştere unor scene pe care primarul oraşului, Jose Luis Martinez Almeida, le calificase drept "gherilă urbană".
Pablo Hasel a devenit pentru mulţi un simbol al libertăţii de exprimare în Spania după condamnarea sa în 2018 la nouă luni de închisoare pentru câteva tweet-uri în care insultase forţele de ordine spaniole şi atacase monarhia.
Ultimul termen pentru încarcerarea sa a expirat vinerea trecută. Refuzând să i se conformeze, el s-a baricadat luni în Universitatea din Lleida, oraşul său natal în Catalonia, în compania unui grup de simpatizanţi, dar poliţia catalană a intervenit marţi dimineaţă pentru a-l conduce direct la închisoare. Protestele au început seara.
Condamnarea lui Hasel a provocat un sentiment de indignare în Spania, unde circa 200 de artişti, între care celebrul regizor Pedro Almodovar şi actorul Javier Bardem, s-au exprimat în favoarea rapperului. Amnesty International a considerat de asemenea pedeapsa la care a fost condamnat "nedreaptă şi disproporţionată".
Cazul lui Hasel aminteşte de cel al unui alt rapper, Valtonyc, care a fugit în Belgia în 2018 după ce fusese condamnat pentru fapte similare, notează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News