Spania, presată de la Bruxelles să schimbe taxele de drum și vinietele. Șoferii vor plăti mai mult dacă poluează

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Spania va trebui să modifice taxele de drum și vinietele (Foto: Freepik)
Spania va trebui să modifice taxele de drum și vinietele (Foto: Freepik)

Comisia Europeană avertizează Spania. Ultimatum pentru aplicarea noilor reglementări privind taxele de drum și vinietele. 

Comisia Europeană a emis luni un ultimatum către Spania și alte șapte state membre, cerând implementarea urgentă a noilor reglementări stabilite prin Directiva Eurovigneta, care ar fi trebuit să intre în vigoare în martie 2024. Directiva impune norme comune pentru taxele de drum bazate pe distanță și vinietele în funcție de timp, vizând recuperarea costurilor de infrastructură, inclusiv construcție, exploatare și întreținere.  

Statele membre UE trebuie să taxeze suplimentar șoferii care poluează

 

Modificările Directivei (UE) 2022/362 includ acum autoturismele, autobuzele, autocarele și vehiculele grele mici, cerând statelor membre să integreze costurile de mediu generate de poluarea aerului în sistemele lor de taxare. Aceste măsuri urmăresc reducerea emisiilor de CO2 și încurajarea utilizării vehiculelor mai ecologice.  

Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislațiile naționale a fost 25 martie 2024. Opt state membre, inclusiv Spania, Italia, Grecia, Polonia și Portugalia, nu au comunicat încă măsurile de transpunere, ceea ce a determinat Comisia să trimită avize motivate acestor țări.

În cazul în care nu vor răspunde în termen de două luni, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene.  

În Spania, aplicarea acestei directive a generat controverse, fiind inclusă în obiectivele planului de redresare economică. Accesul la fondurile europene este condiționat de implementarea acestor măsuri.  

Vezi și: Cresc pensiile în Spania. Iată cu cât se majorează de la 1 ianuarie 2025

Probleme suplimentare în respectarea normelor UE privind calificările profesionale  


În paralel, Comisia a cerut Spaniei să adopte măsuri pentru respectarea Directivei 2005/36/CE, care reglementează recunoașterea calificărilor profesionale pentru prestarea temporară sau ocazională a serviciilor în alte state membre.  

Pentru profesiile cu implicații asupra sănătății și siguranței publice, statele pot verifica calificările profesioniștilor înainte de autorizarea activităților, dar aceste controale trebuie efectuate în condiții stricte pentru a preveni întârzieri excesive.  

Dacă Spania și celelalte state membre vizate nu vor lua măsurile necesare, Comisia Europeană poate iniția proceduri legale. Între timp, liderii europeni subliniază că transpunerea completă a acestor directive este crucială pentru reducerea emisiilor și protejarea consumatorilor, fără a compromite accesul cetățenilor la servicii esențiale.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel