După ce, la 1 ianuarie, a intrat în vigoare o prevedere care le permite deţinătorilor de paşapoarte kosovare să intre fără viză în spaţiul Schengen, "Spania, ca membră a spaţiului Schengen, aplică această măsură (a scutirii de viză)", a declarat presei ministrul de externe spaniol Jose Manuel Albares.
Până acum, Spania era singurul dintre cele cinci state ale Uniunii Europene care nu recunosc independenţa fostei provincii sârbe care le refuza intrarea deţinătorilor de paşapoarte kosovare, chiar dacă aveau viză pentru spaţiul Schengen.
Şeful diplomaţiei spaniole a precizat însă luni că "poziţia Spaniei nu s-a schimbat". "Spania continuă să nu recunoască suveranitatea sau independenţa Kosovo întrucât nu recunoaştem declaraţiile unilaterale de independenţă", a adăugat oficialul spaniol, a cărui ţară se confruntă cu revendicări secesioniste, în Ţara Bascilor şi Catalonia.
Albares a ţinut să menţioneze de asemenea că ţara sa "nu va fi niciodată un obstacol în calea dialogului dintre Belgrad şi Pristina şi dintre Pristina şi UE" şi susţine eforturile Bruxellesului de a "favoriza" acest dialog.
Cele cinci țări din UE care nu recunosc autonomia Kosovo
Spania, Cipru, Grecia, România şi Slovacia sunt cele cinci ţări ale UE care nu au recunoscut Kosovo după ce şi-a declarat independenţa de Serbia, în 2008.
Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de ţări, printre care Statele Unite, şi de celelalte 22 din cele 27 de ţări membre ale UE, dar nu şi de Rusia şi China, aliaţi ai Belgradului.
Autorităţile din Kosovo au salutat sâmbătă recunoaşterea de către Madrid a paşaportului kosovar, vicepremierul Besnik Bislimi notând pe Facebook că "veştile bune continuă pentru cetăţenii noştri şi ţara noastră".
Intrat în vigoare la 1 ianuarie, regimul de scutire de viză permite kosovarilor să călătorească în zona Schengen fără viză pe perioade de până la 90 de zile într-un interval de timp de 180 de zile. Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este ultima dintre cele şase ţări din Balcanii de Vest care beneficiază de un astfel de regim. Înainte ca UE să elimine regimul de vize pentru Kosovo, deţinătorii de paşapoarte kosovare puteau călători fără viză în doar 14 ţări din întreaga lume.
Kosovo şi-a prezentat în decembrie 2022 solicitarea oficială de a candida la UE. O eventuală recunoaştere a statutului său de candidat nu ar fi decât începutul unui îndelungat proces, complicat de faptul că independenţa sa nu este recunoscută de Belgrad, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News