După ora nouă, ieri dimineață, fără incidente, au fost evacuați ultimii locatari care au ocupat ilegal blocul numit Golful La Corrala. „Nu am vrut 5.000 de euro, ci să trăiesc sub un acoperiș”, a spus Carmen, una dintre femeile evacuate, care a susținut că s-a gândit până în ultimul moment dacă acceptă sau nu banii. În ultimele luni, imobilul a fost ocupat de un clan românesc, care a controlat întreaga activitate de „subînchiriere“ a locuințelor ocupate abuziv.
Începând cu ora șapte, ieri dimineață, un avocat care a reprezentat compania Haya Real Estate, cea care administrează clădirea din Spania, deținută de grupul american de investiții Cerberus Capital Management LP, a mers în fiecare apartament și le-a dat locatarilor câte un cec în valoare de 5.000 de euro, după ce aceștia au semnat un document, prin care sunt de acord să părăsească clădirea și că renunță la existența oricărui tip de creanță. Avocatul a refuzat să facă declarații deoarece nu a fost autorizat de către companie.
După aproape o lună și jumătate de negocieri, compania stabilise ziua de 23 februarie drept termen pentru evacuarea clădirii ocupate. Ieri seara, blocul a fost pus sub paza unei firme specializate. Foștii locatari au fost evacuați cu bunurile și cecul semnat. Unii oameni însă s-au plâns că nu au reușit să-și ia toate bunurile. În ciuda faptului că evacuarea s-a făcut fără incidente notabile, un bărbat a încercat insistent să-l convingă pe avocat că locuise și el acolo și că avea dreptul și la despăgubiri, scrie diariodecadiz.es
„Am trăit aici lucruri foarte puternice aici: decese, bătăi, crime...”
„Ceea ce mă doare cel mai mult este că ne-au subestimat. Am semnat cu toții. Totul a fost foarte rapid, avocatul a acționat cu multă strategie. Și dacă nu există sindicat, nu există forță. Mi-au spus că, dacă nu voi da o copie a cardului, voi jfi trimisă în judecată. Și după ce am consultat Asociația pentru Drepturile Omului și mai mulți avocați, nu am avut de ales decât să accept cecul. Dar a fost o înșelăciune. Ce să fac cu 5.000 de euro, dacă nu am unde să trăiesc? Nu am vrut 5.000 de euro, am vrut un acoperiș pentru a locui", a povestit Carmen, una dintre cele mai vechi locatare a blocului evacuat.
„Nimeni nu ne-a ajutat aici. La Corrala își poartă povara. Aici se generalizează și toți spun că suntem la fel. Dar nu este ușor să trăiești aici fără lumină, fără apă. Mi-a fost rușine să trec prin această ușă. Am încercat să-mi fac o casă, dar nu am putut. Aici am experimentat lucruri foarte puternice: morți, bătăi, crime” , recunoaște un alt locatar al blocului.
„Ne-au subestimat pe toți și asta mă doare cel mai mult. Pentru mine a fost acoperișul meu ...”, insistă Carmen. „Sora mea a venit aici, mai întâi, cu fiica ei, dar imediat ce a început să vadă că vecinii sunt dependenți de droguri, că există violență, a plecat și mi-a dat cheile. La început eram toți uniți, dar a existat un moment în care am încetat să mai fim. Nu am putut să-mi adun lucrurile. Nu am unde să le pun. M-au înșelat. Mi-au spus că aș putea face un inventar și că securitatea mă va lăsa să intru să le iau, dar nu a fost așa", mai spune o altă femeie.
„Unde mergem cu 5.000 de euro? Unde vom locui? Suntem săraci și ne-au pus 5.000 de euro în fața noastră? Nu vreau banii, aș fi preferat o casă cu condiții ", povestește un bărbat de 30 de ani, care a locuit în bloc de când avea 16 ani. „ Nimănui nu-i place să trăiască fără curent electric, să se spele pe stradă sau să mănânce alimente expirate. ) Ne acuză că trăim fără să muncim, fără să plătim nimic, dar singurul lucru pe care l-am făcut a fost să supraviețuim. Am lucrat în construcții, am luat o casă cu ipotecă, dar nu am putut plăti și ne-au dat afară. Și asta este foarte greu. Consiliul Local nu ne-a ajutat nu l-a ajutat", dezvăluie o altă femeie.
5.000 de euro pentru fiecare român care locuiește ilegal în Spania
Din 2015, proprietatea a fost un centru de interes al oamenilor care trăiesc ilegal, ocupând locuințele abuziv. Vecinii au trăit cu teamă în tot acest timp, cu amenințări din partea acestor ocupatori abuzivi, așa cum sunt aceștia numiți în Spania. Mulți dintre ei se ocupă și de afaceri necurate, de trafic si consum de narcotice, reglarea conturilor, lupte și chiar cazuri de prostituție. Disperați, au cerut ajutor. În ultimele luni, imobilul a fost ocupat de un clan românesc, care a controlat întreaga activitate de „subînchiriere“ a locuințelor ocupate abuziv. Aceștia nu numai că locuiesc în clădire, ci au închiriat și unele case cu sume cuprinse între 300 până la 500 de euro, lucru pe care chiar și alți locuitori ilegali ai imobilului îl reclamă și îl definesc drept „un coșmar“, relatează Telecinco.es.
Această practică este aproape de a se fi încheiat în acest cartier din Cádiz, datorită unui fond de investiții nord-american, care va recupera clădirea, în schimbul a 5.000 de euro pe locuință, mai mult de 100.000 de euro în total, care vor fi dați „chiriașilor“ ilegali pentru a părăsi imobilul. După acest „tratament“, multe dintre persoanele care locuiau ilegal în aceste apartamente au plecat deja în cursul săptămânii trecute și, la momentul în care au părăsit clădirea, fiecare a primit un cec nominal de 5.000 de euro. În plus, acest fond de investiții va plăti paza clădirii, se vor monta alarme și va schimba încuietorile, totul pentru a preveni revenirea la situația pe care au trăit-o în ultimii ani.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News